Kozuback kamilla eyof1
2022. 03. 23.

Sporttörténeti snowboard-arany az EYOF-ról

A női snowboardosok mezőnyében Kozuback Kamilla szerdán megnyerte a Big Air versenyszámot a finnországi Vuokattiban zajló XV. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), ezzel a magyar küldöttség első aranyérmét szerezte. A magyar téli EYOF-aranyak száma 11-re nőtt.

Kozubach Kamilla kétszeresen is magyar sporttörténelmet írt Vuokattiban. Egyrészt övé lett az első snowboard-érem olimpiai eseményen és EYOF-on egyaránt - ráadásul arany -, valamint első hódeszkásként felzárkózott azon kevés sportoló közé, aki EYOF-on, ifjúsági olimpián - igaz, 2020-ban még kanadai színekben - és felnőtt olimpián is rajthoz állt. A pekingi ötkarikás játékokon három versenyszámban indult: Slopestyle-ban a 28., Big Air-ben a 17., félcsőben a 19. helyen végzett.

Kozubach kamilla eyof gyozelem

Kamilla szerdán magabiztos teljesítménnyel utasította maga mögé a mezőnyt. Versenyére időközben a jégkorongozó lányok is megérkeztek, így szinte a teljes magyar delegáció szurkolt és gratulált a magyar-kanadai hódeszkásnak - köztük Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. Az eredményhirdetésnél nekünk szólt a himnusz!

A magyar téli EYOF-érmek száma Kamilla szerdai aranyával 24-re nőtt: 11 aranyat, 6 ezüstöt és 7 bronzot számlálunk; az elsőt 1993-ban, Aostában, short track-ben nyertük, akkor Vincze Petra 500 méteren lett első. A magyar küldöttségnek ez már a harmadik érme Vuokattiban: a rövidpályás gyorskorcsolyázók közül hétfőn Somodi Maja másodikként zárt 1500 méteren, majd kedden Schőnborn Melinda szerzett ezüstérmet az 500 méteres távon.

Si szlalom eyof

Alpesi sízőink szerdán ismét lécet csatoltak. Leány parallel szlalom kvalifikációban Kiss Anna 42., a fiúk hasonló számában Úry Bálint 23, Hozmann Rudolf 35. lett, Trunk Tamás nem fejezte be a versenyt. Bálint ezzel bejutott a szám pénteki döntőjébe.

Krizsanovszki Lili 1

Női műkorcsolyázónk, Krizsanovszki Lili is megkezdte versenyét, programja csütörtökön ér véget; a 21. helyről várja a folytatást.

A leány jégkorongcsapat a csehek ellen lépett jégre, végül 4-0-ra győztek északi szomszédaink. Csütörtökön az 5. helyért küzdhetnek a lányok Szlovákia válogatottja ellen.

Noi jegkorong eyof jasojudit

A rövidpályás gyorskorcsolyázóink szerdán a versenyzés szempontjából pihenőnapot tartottak.

A péntekig tartó finnországi EYOF-on - a 14-18 év közötti fiatalok multisporteseményén - rekordlétszámú, 30 fős magyar csapat vesz részt, sportolóink 5 szakágban mérkőznek meg.

(Fotó: MOB/Szalmás Péter, MJSZ/Jasó Judit)

#Vuokatti 2022 #Műkorcsolya #Alpesi sí #Jégkorong #Snowboard