Vizes vb 2022  Nemzetközi sajtótájékoztató
2022. 06. 17.

Benedek Tiborról neveztek el tiszteletdíjat a budapesti vizes vb-n

"Player of the Game" elnevezéssel minden vízilabda mérkőzés legjobb játékosa veheti át a Benedek Tibor tiszteletére alapított díjat – jelentette be a hétfői vb-nyitó sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Kristóf, sportért felelős honvédelmi miniszter.

Vizes vb 2022  Nemzetközi sajtótájékoztató
Fotó: MTI, Illyés Tibor

Benedek Tibor, minden idők egyik legjobb vízilabdázója 2020. június 18-án, súlyos betegség után hunyt el. A játékost Brent Nowicki, a FINA ügyvezető igazgatója és Molnár Tamás, háromszoros olimpiai bajnoktárs méltatta. Játékosként klub- és válogatott szinten is minden lehetséges nagy trófeát begyűjtött; a nemzeti csapattal három ötkarikás győzelme mellett világ- és Európa-bajnoki címet, világkupa- és világliga-sikereket ünnepelhetett. Tagja a sportági Hírességek Csarnokának, és egyike a vízilabdázás tíz háromszoros olimpiai bajnokának.

A sajtótájékoztatón minden megszólaló egyetértett abban, hogy nagy bravúr volt négy hónap alatt megszervezni a 190 ország sportolói részvételével kezdődő vizes vb-t.

Műúszok
Fotó: Facebook/ Szinkronúszó Szövetség

A világbajnokságot a műúszók kezdték, akik pénteken, június 17-én az egyéni és páros rövidprogramokkal selejteztek a margitszigeti Széchy uszodában. A szakágban 10 versenyszámban avatnak bajnokot.

Vizes vb 2022  Készülnek a magyar úszók a világbajnoksá
Fotó: MTI, Kovács Anikó

Szombaton az úszók is birtokba veszi a Duna Aréna medencéjét. Már az első napon a 42 versenyszámból 3 egyéni és 2 váltóban avatnak bajnokot.

Noi valogatott
Fotó: waterpolo.hu/ Dobos Sándor

A vízilabdázók, a férfiak és nők egyaránt június 20-tól 4 helyszínen, négyes csoportokban, a budapesti Hajós Alfréd, a szegedi, a debreceni és soproni uszodában selejteznek a továbbjutásért.

Ferfivalogatott 4
Fotó: waterpolo.hu/Dobos Sándor

A torna július 2-án a női, 3-án a férfi döntővel zárul.

Vizes Eb - Nyíltvízi úszás - Bronzérmes a magyar váltó
Fotó: MTI, Illyés Tibor

Június 26-tól a műugrók a Duna Arénában, a nyíltvízi úszók a Lupa-tóban rajtolnak az első érmekért. Műúszásban 13, nyíltvízi úszásban 6 bajnokot avatnak.

A világbajnokság programját és az összes eredményét szakáganként itt követhetitek nyomon:

műúszás úszás vízilabda műugrás nyíltvízi úszás


Nyitókép: MTI, Illyés Tibor