DEBRE20211120068
2021. 11. 29.

Pekingi short track kvóták a zsákban

Lezárult a short track olimpiai kvalifikáció, számos sportágban küzdöttek ismét a #magyarock: heti összefoglalónk.

Dordrechtben a rövidpályás gyorskorcsolyázók utolsó olimpiai kvalifikációs állomásán három érmet szereztek a magyarok, és a pontverseny zárása után számításaink szerint öt férfi és két női sportolónk szerzett olimpiai kvótát. Curlingben sem a női, sem a férfi magyar válogatott nem jutott fel a legfelsőbb osztály küzdelmeibe. A női kézilabda-válogatott az olimpiai bajnok franciák elleni két találkozóval fejezte be világbajnoki felkészülését. Piros Zsombor a világranglista 30. horvát Ciricet is legyőzte a Davis kupa D csoportjának csapatküzdelmeiben. A Madarász Dóra, Póta Georgina páros a 16 között búcsúzott a houstoni egyéni világbajnokságon. Az olimpikon Ungvári Attila hamar elköszönt a küzdelmektől az Abu-Dzabiban rendezett Grand Slam-viadalon.

Rövidpályás gyorskorcsolya. Dordrechtben befejeződött a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozata. A négy világkupa-állomás eredményei alapján a 3 legjobb teljesítményt figyelembe véve alakult ki az egyes távokon az olimpián induló nemzetek sorrendje.

Magyarország férfi vonalon 500m, 1000m, és 1500 méteren 3, míg ugyanezen távokon a nőknél 2 versenyzőt indíthat reményeink szerint. Csapatszámokban a férfi 5000m-es váltó a rangsor harmadik helyén zárt, így ott lehet a nyolc olimpiai váltó között. A női 3000m-es váltó lemaradt az olimpiáról, mivel az összesítés alapján a 11. helyen végzett. A 2000m-es vegyes váltó sikerrel vette az utolsó akadályt, és a férfiakhoz hasonlóan harmadik helyen végzett az olimpiai ranglistán. A megszerzett kvóták a nemzetnek szólnak, így a további felkészülés dönti majd el, hogy a számításaink szerinti 5 férfi (3 egyéni, egy váltó, egy váltótartalék) és a 2 női kvótát kik is kaphatják meg. Az olimpiai indulási jogokról a sportág nemzetközi szövetsége küld majd értesítést, ezt követően válnak biztossá a pekingi helyek.

Dordrecht, 2021. november 28.
Liu Shaoang (j) nyeri a dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya-világkupa férfi 1000 méteres versenyének döntőjét Krueger John-Henry elõtt 2021. november 28-án. Balról az olasz Pietro Sighel.
MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink

Az érmes pozíciókat tekintve a négy világkupán összesen 12 medált szereztek sportolóink, ebből 6 egyéni- és 6 váltóérmet, amelyekből 3 arany volt.

„Hatalmas eredményhalmazt kell kielemeznünk, és a négy világkupaversenyen látottakat átbeszélni, emellett természetesen fontos lesz az is, hogy a felkészülés során ki hogyan áll a lábán, ki hogyan teljesít. Vannak persze megkérdőjelezhetetlen helyek a csapatban, ám szeretnénk kivárni a végsőkig” – mondta Bánhidi Ákos, a csapat edzője és menedzsere.

A világkupa utolsó állomásán Dordrechtben 1000m-en Liu Shaoang arany, Krueger John-Henry ezüstérmet szerzett. A vegyesváltó (Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Jászapáti Petra, Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor) ezüst-, a férfi váltó (Burján Csaba, Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sádor, Tiborcz Dániel, Nógrádi Bence) bronzérmet gyűjtött be. A férfi váltó mind a négy világkupán felállhatott a dobogóra.

Fotó: Magyar Curling Szövetség

Curling. A magyar férfi és női válogatott sem jutott fel a B csoportból a legfelsőbb osztályba a Lillehammerben megrendezett Európa-bajnokságon.

A női csapat (Szekeres Ildikó (vice-skip), Joó Linda, Szentannai Ágnes (skip), Nagy Laura, Nagy Gyöngyi) nyolc győzelemmel és mindössze egy vereséggel megnyerte a csoportküzdelmeket, de a feljutásért rendezett elődöntőben 10–2-re kikapott a lett négyestől, pedig az alapszakaszban a magyarok nyertek ugyanilyen arányban. A lányok a bronzcsatában az angolokat verték 8-4-re.

A férfiak három sikerrel és négy kudarccal csoportjuk ötödik helyén zártak, így lemaradtak a feljutásért rendezett rájátszásról.

Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség


Kézilabda.
A héten kezdődő női világbajnokság utolsó felkészülési mérkőzését a magyar lányok Párizsban az olimpiai bajnok franciák elleni két találkozóval fejezték be.

Az első összecsapáson 5 góllal (33-28) voltak jobbak a házigazdák. A második találkozón már a félidőben 4 gólos előnyt szereztek a magyarok. Ez az előny a második félidőre elfogyott, és végül 29-28-ra nyertek a franciák.

A december 2. és 19. között Spanyolországban rendezendő világbajnokságon már nem 24 csapat vesz részt, hanem 32. Az együtteseket nyolc darab négyes csoportba sorsolták, innen körmérkőzés után a legjobb három megy tovább a második csoportkörbe, ahol hatos csoportokat alakítanak ki.

A magyar női válogatott világbajnoki kerete:

Kapusok: Bíró Blanka, Szemerey Zsófi, Szikora Melinda
Jobbszélsők: Kovács Anett, Lukács Viktória
Jobbátlövők: Albek Anna, Klujber Katrin, Planéta Szimonetta
Irányítók: Tóth Eszter, Vámos Petra
Beállók: Bordás Réka, Szabó Laura, Tóvizi Petra
Balátlövők: Háfra Noémi, Kácsor Gréta, Szöllősi-Zácsik Szandra
Balszélsők: Márton Gréta, Schatzl Nadine

A magyarok csoport mérkőzései:
December 2., 20.30: MAGYARORSZÁG–Szlovákia (Tv.: M4 Sport)
December 4., 20.30: MAGYARORSZÁG–Csehország (Tv.: M4 Sport)
December 6., 20.30: MAGYARORSZÁG–Németország (Tv.: M4 Sport)

Fotó: Magyar Tenisz Szövetség

Tenisz. A magyar férfi teniszválogatott Torinóban szerepelt a Davis-kupa világcsoportjában.
A Fucsovics Márton, Balázs Attila, Piros Zsombor, Marozsán Fábián és Nagy Péter összeállítású csapat a horvát, valamint az ausztrál nemzeti együttessel került egy trióba.

Az ausztrálok elleni összecsapáson az ATP-ranglista 283. helyén álló Piros Zsombor 3 szettben diadalmaskodott a sokkal esélyesebb Millman (72.) ellen. Fucsovics Márton (40.) a tőle 6 hellyel magasabban rangsorolt De Minaur ellen 7-5-re veszítette az első játszmát, a másodikban viszont simán győzött 6-2 arányban. A közel 3 órát tartó találkozó mindent eldöntő harmadik szett rövidítésében ausztrál riválisa 7-2 arányban diadalmaskodott. Ezután a Piros–Marozsán páros 2-1 arányban veszítette el a páros mérkőzést.

Magyarország a második találkozóján a sérüléssel bajlódó Fucsovics nélkül is derekasan megállta a helyét. Piros az ATP 30. helyén álló Cilic ellen győzött, de Marozsán és a páros vereséget szenvedett, így Magyarország csoportja 3. helyén végzett.

D-CSOPORT
Magyarország–Ausztrália 1:2
Piros–Millman 4:6, 6:4, 6:3, De Minaur–Fucsovics 7:5, 2:6, 7:6 (7–2), Bolt, Peers–Piros, Marozsán 6:3, 6:7 (11–13), 6:3

Horvátország–Magyarország 2:1
Serdarusic–Marozsán 6:4, 6:4, Piros–Cilic 3:6, 7:5, 6:4, Mektic, Pavic–Marozsán, Nagy P. 7:6 (8–6), 6:2

Két magyar hölgy is található a top 100-ban a WTA legújabb ranglistáján. A magyar szövetség közlése szerint mindkét játékos helye biztosított egyesben a januári Australian Open főtábláján. Mögöttük Gálfi Dalma a 124., a sérülése után a visszatérésén dolgozó Babos Tímea a 160., Jani Réka Luca a 171.

Női világranglista magyar játékosai:

…91. (90.) Bondár Anna 821
…96. (107.) Udvardy Panna 811
…124. (123.) Gálfi Dalma 614
…160. (161.) Babos Tímea 447
…171. (168.) Jani Réka Luca 414

Fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség

Asztalitenisz. Houstonban a sportág egyéni világbajnokságán a magyarok közül a legtovább a Madarász Dóra–Póta Georgina duó jutott, akik szerb és svéd páros legyőzésével jutottak a legjobb 16 közé. Ott az indiai Kamath, Batra duó 3-1 arányban győzte le a magyar párost.

Szudi Ádám, Lakatos Tamás az első találkozóját megnyerte, de a 64 között mindketten vereséget szenvedtek.

Póta Georgina, Madarász Dóra, Hartbrich Leonie (női egyes), Majoros Bence, Ecseki Nándor (férfi egyes), Szudi Ádám, Ecseki Nándor (férfi páros) és a Madarász Dóra, Ecseki Nándor (vegyes páros) az első találkozóján búcsúzni kényszerült.

Fotó: Magyarock/Molnár Ádám

Judo. A magyar válogatott tagjai közül a többség az oroszországi Európa-bajnokságra készült, amelyen betegségek és sérülés miatt végül nem indult el a válogatott.

Abu-Dzabiban rendezték az év utolsó Grand Slam-viadalát. Ezen egyedül a tokiói olimpikon Ungvári Attila (81kg) indult. A magyar judós a német Gramkow elleni összecsapásán három intést kapott (hat másodperccel a küzdelmi idő vége előtt), így kiesett.

Az IJF World Judo Tour a tervek szerint jövőre 2022. február 5-én a párizsi Grand Slam-viadallal indul majd újabb útjára. A jövő évi versenynaptárban szerepel a budapesti Grand Slam Hungary is (2022. július 8–10.), amely már a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs versenye lesz.

(Magyarock-összeállítás, nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt)

#Peking2022 #Heti összefoglaló