Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona - Csapatkép
2022. 05. 13.

Páston innen és túl – 60 éves lett Abay Péter

A magyar sportban se szeri, se száma az olyan családoknak, ahol több generációra nyúlik vissza az élsport művelése. De olyan talán kevesebb van, amikor később a civil foglalkozás is összeköti a családtagokat. Abay Péter mindkét kategóriát erősíti.

Abay Péter mozgékony kisgyerek volt, így édesanyja úgy gondolta, hogy a vívás lesz a megfelelő sportág számára, mellyel majd levezeti fölös energiáit. Így került a Honvéd kötelékébe, ahol Berczelédi Tamás lett a nevelőedzője. Neki köszönheti azt is, hogy nem hagyta el a pástot tiniként, amikor kissé terhesek lettek számára az edzések. A mester meggyőzte őt és szüleit is, hogy hetente egyszer-egyszer azért járjon le edzésre. Majd jött egy sikerélmény, amitől aztán igazán megjött a kedve a sportághoz és komolyabban elkezdett foglalkozni vele.

Sport - Vívás - Kardvívás - Az Országos Vívóbajnokság ka

Bujdosó Imre (j) kardozó (a BSE - Budapest Sport Egyesület versenyzõje) gyõz dr. Abay Péter (a Budapesti Honvéd versenyzõje) ellen az Országos Vívóbajnokság kard egyéni döntõjében, a Nemzeti Sportcsarnokban.

Fotó: MTI, Németh Ferenc

Jöttek is sorban a korosztályos eredmények és mindenki nagy jövőt jósolt neki. 1984-ben ahogy oly sokan, ő is „7-es busszal utazott” az úgynevezett barátságversenyekre, ahol a férfi kardcsapattal ezüstérmet szereztt. Utána egy hosszabb hullámvölgybe került, így csak itthonról figyelhette társait, amint átveszik Szöulban a csapatverseny megnyeréséért járó aranyérmet. Visszatérését később sérülések is hátráltatták, így az igazi feltámadásra az 1991-es budapesti világbajnokságig várnia kellett. Itt egyéniben ezüst-, csapatban aranyérmet szerzett. A barcelonai olimpián ezüstérmes lett a nemzeti együttessel.

Sport - 44. Budapesti Vívó Világbajnokság

Budapest, 1991. június 15. A második helyezett Dr. Abay Péter (Magyarország), a világbajnok Grigorij Kirijenko (Szovjetunió) és a két harmadik helyezett, a magyar Nébald György és a szintén bronzérmes szovjet Vagyim Gutcejt (b-j) a Budapesti Vívó Világbajnokság kard egyéni döntõjének eredményhirdetésén a Budapest Sportcsarnokban.

Fotó: MTI, Németh Ferenc

Abay Péter feleségét is a vívásnak köszönheti, Török Mónika személyében. Mindketten a Honvédban vívtak és ahogy Péter egy pár évvel ezelőtti interjúban mesélte: „Kis túlzással azt mondhatom, hogy egy asszó miatt hagyta abba a vívást. Vívtunk egy asszót, 8:4-re megvertem. Nem bírta elviselni…” Az csak később derült ki, hogy a hölgy az olimpiai bajnok öttusázó Török Ferenc leánya. Az atya pedig nem volt rest, rögtön le is ellenőrizte a ifjút akkori szakosztályvezetőjénél, Pézsa Tibornál, aki legendásan fanyar humorával sem tudott róla rosszat mondani.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Barcelona

Barcelona, 1992. augusztus 7. Az ezüstérmes kardcsapat: Szabó Bence, Abay Péter, Köves Csaba, Bujdosó Imre és Nébald György (b-j) kardvívók állnak a dobogón a férfi kardvívás csapatversenyének eredményhirdetésén a XXV. nyári olimpiai játékokon.

Fotó: MTI, Németh Ferenc

Így semmi külső akadálya nem volt annak később sem, hogy feleségül vegye választottját. A sport hozta össze őket, és civil foglalkozásukban is társai egymásnak, ugyanis közös ügyvédi irodát működtetnek.

Hatvanadik születésnapja alkalmából Isten éltesse sokáig még Abay Pétert!

Sport - 44. Budapesti Vívó Világbajnokság - Dr. Abay Péter

Dr. Abay Péter, a 44. Budapesti Vívó Világbajnokságon résztvevõ magyar csapat tagja.

Fotó: MTI, Honéczy Barnabás

Nyitókép: MTI, Németh Ferenc

#Vívás #Abay Péter #Szülinap