007
2022. 07. 04.

Olimpiai bronz után vb-ezüstérmes a női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott a hazai rendezésű világbajnokságon az olimpiai bronzérem után egyet feljebb lépve a dobogó második fokán végzett. Az olimpiai negyedik Vas Kata Blanka a Giro d'Italia Donne körversenyen a prológ után a fehér trikót viselhette.

Vizes vb 2022  Vízilabda
Fotó: MTI, Illyés Tibor

Vízilabdában a csoportkör után a férfiak pihenőt kaptak, mivel megnyerték csoportjukat, míg a lányok a negyeddöntőért Argentína ellen szálltak vízbe. A végeredmény 23:6 volt a magyarok javára. A negyeddöntőben az ausztrálok következtek, s a magyarok egy góllal, 7-6-ra diadalmaskodtak. Az elődöntőben a hollandok elleni találkozó is egygólos magyar győzelemmel végződött (13-12).

A fináléban a vb-címvédő amerikaiak elleni találkozón 6000 szurkoló hajtotta a magyarokat a végső győzelem felé. A lányok mindig az amerikaiak mögött jártak egy góllal, a félidőben 3-4-es vendég vezetés állt az eredményjelzőn. Az utolsó negyed elején már 8-4 volt az amerikaiak javára, a lányok azonban ekkor sem adták fel, és a találkozó végét jelző dudaszó előtt egy perccel 8-7-re feljöttek. Ekkor azonban egy magyar szabálytalanságot ötméteressel büntettek a bírók. Az amerikaiak pedig nem hibáztak. Hatalmas csatában, becsületesen küzdve szenvedtek így 9-7-es vereséget szenvedett a magyar női vízilabda-válogatott, amely a világbajnoki dobogó második fokára állhatott így fel.

008
Fotó: Peter Szalmas

A vb-ezüstérmes magyar gárda tagjai:

Gangl Edina, Magyari Alda, Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Keszthelyi-Nagy Rita, Mahieu Geraldine, Máté Zsuzsanna, Leimeter Dóra, Parkes Rebecca, Rybanska Natasa, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda

Vizes vb 2022  Vízilabda

Zalánki Gergõ és a montenegrói Marko Mrsic.

Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

A férfi válogatott csoportját megnyerve több napos pihenő után szállhatott vízbe az olaszok ellen a negyeddöntőben. A 30. percre 11-7-es előnyre tett szert ellenfelünk. Hiába volt hatalmas magyar hajrá, a 11-10-es vereség azt jelentette, hogy válogatottunk csak az 5-8. helyért mérkőzhet.

Az alsó ági elődöntő, az amerikaiak elleni találkozó a rendes játékidőben 11-11-re végződött. Büntetőkkel ellenfelünk 5-4-re diadalmaskodott.

A vb-t Montenegró elleni találkozóval kezdte a magyar válogatott. Az utolsó mérkőzését szintén a déli ország ellen küzdhette a Märcz-legénység. A találkozó magyar sikert hozott (8-6), ezzel válogatottunk a 7. helyet szerezte meg.


FINA World Championships Budapest 2022 Day 13 OPEN WATER SWIMMING 13030 1200x600
Fotó: musz.hu

A nyíltvízi úszók a budakalászi Lupa-tóban 5, 10 és 25km-en versengtek.

5km-en nem jutott az első hat közé magyar úszó. 10km-en Olasz Anna a 6., Bethlehem Dávid az 5. helyen végzett. Az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf kereken egy óra elteltével feladta a küzdelmeket. Az első információk szerint megrúgták úszás közben, ami miatt nehezére esett a levegővétel. A verseny után a magyar csapat arról adott tájékoztatást, hogy a veszprémiek 25 éves kiválósága már reggel sem érezte jól magát, az első kört követően pedig egyre inkább elfáradt, később pedig rosszabbra fordult az állapota, ezért döntött úgy, hogy nem folytatja.

25km-n Gálicz Péter sokáig megbújt a mezőnyben, de ahogy fogytak a kilométerek, úgy jött egyre feljebb. Végül fantasztikus hajrát vágott ki, és bár a világbajnoki címet elhódító olasz Dario Veranit és a korábbi címvédő Axel Reymond-ot nem volt esélye befogni, de a bronzérmet izgalommentesen meg tudta szerezni.

20220630 Getty Images 1406008416
Fotó: Dario Belingheri/Getty Images

Kerékpár. Június 30. és július 10. között zajlik a női olasz körverseny, azaz a Giro d’Italia Donne, melyen Vas Kata Blanka személyében egy magyar kerekesnek is szoríthatunk. Cagliari városában egy 4,7 kilométeres prológgal rajtolt el a mezőny. A hegyikerékpárban olimpiai, országúton világbajnoki negyedik, cyclo-crossban pedig Európa-bajnoki ezüstérmes, idehaza három szakág négy bajnoki trikóját birtokló Vas 96.-ként vágott neki a egyéni időfutamnak, melyet végül 6 perc 10 másodperc alatt teljesített, ami a 29. (+ 24 másodperc) helyhez volt elegendő. Ez a helyezés azonban a legjobb huszonhárom év alatti eredmény volt, így az első mezőnyszakaszon Vas Kata Blanka viselheti a fehér trikót. Három szakasz után a magyar kerekes 39 másodperces lemaradással a 32. helyen áll.


Nyitókép: Peter Szalmas