Halhatatlan sportolók - Rejtõ Ildikó
2022. 05. 10.

Nem kétbalkezes tőrvívó: 85 éves Rejtő Ildikó

Nem mindennapi életút áll Nemzetünk Sportolója, Rejtő Ildikó mögött. Se szeri, se száma éreminek, de ez nem is csoda, hiszen még veterán kategóriában is felállhatott az Eb- és vb-dobogó legfelső fokára.

Rejtő Ildikónak gyerekként gerincferdülése miatt ajánlották a vívást, ami talán mégse annyira véletlen, hiszen testnevelőtanára Nyári Magdolna, válogatott vívó volt, akivel később együtt szerepelhetett a nemzeti csapatban is. Tehetsége korán megmutatkozott, ifi éveiben is sorra hozta a remek eredményeket.

Sport - Magyarok a Philadelphiai Vívó Világbajnokságon

Philadelphia, 1958. augusztus 8. Rejtő Ildikó, Dömölki Lídia, Kovácsné Nyári Magda és Juhász Katalin női tõrözők (b-j) a Philadelphiai Vívó Világbajnokságon.

Fotó: MTI, Petrovits László

1956-ban Luxemburgban rendezték az ifjúsági világbajnokságot, ahol az ő nyakába akasztották az aranyérmet női tőrvívásban. Mondhatni itt indult kivételes élsportolói pályafutása. Majd' negyven évvel később, 1995-ben a veterán Európa-bajnokság színhelye is Luxemburg lett, Rejtő Ildikó pedig úgy döntött, nem hagyhatja ki a lehetőséget, így ismét tőrt véve a kezébe elindult a versenyen, amit megnyert. Ezt ’99-ben megfejelte egy veterán vb-elsőséggel is.

Sport - XVIII. Nyári Olimpiai Játékok - Öttusa

Tokió, 1964. október 15. Hammerl László sportlövő (b), Rejtő Ildikó tõrvívónő és Dr. Török Ferenc öttusázó (j): a három magyar olimpiai bajnok ünnepel a tokiói olimpián.

Fotó: MTI, Pap Jenõ

Ám ne szaladjunk ennyire előre! Rejtő Ildikó egyik fülére süketen született, a másik füle pedig 60%-ban halláskárosodott. Ám ennek ellenére – vagy éppen ezért –, ahogyan iskolába is rendes közoktatási intézménybe járt, úgy világéletében az épek között versenyzett. Megtanult szájról olvasni, és mindenhol türelemmel és elfogadással fordultak felé a tanároktól elkezdve a sporttársakig. Ám még így is voltak démonai, amiket le kellett győznie. Ahogy egy interjúban fogalmazott: Először csak a kisebbségi érzésemet szerettem volna legyőzni, aztán az egész világot sikerült. Mindenért kárpótolt az élet, és ennél tényleg nem létezik nagyobb boldogság”.

Sport - Vívás - Az olimpiai keret tagjai

Budapest, 1964. augusztus 26. Rejtő Ildikó, az olimpiai női vívókeret tagja.

Fotó: MTI, Petrovits László

És valóban, hiszen Rejtő Ildikó öt olimpián járt, és mindről éremmel tért haza! Szám szerint: 2 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérem büszke tulajdonosa, emellett tekintélyes mennyiségű medáliát gyűjtött össze az Európa-, illetve világbajnokságokról is. A válogatottól 1978-ban köszönt el, ám ahogy fentebb írtuk, még veterán versenyeken is elindult, ahol igazolta nem mindennapi klasszisát. Sőt, néha még manapság is kezébe veszi a tőrt…

Rejtõ Ildikó olimpiai bajnok tõrvívónõ

Tata, 1977. június 30. Rejtő Ildikó (b) és Maros Magda a tatai edzőtáborban készül a Buenos Aires-i vívó világbajnokságra.

Fotó: MTI, Petrovics László

Aktív pályafutása után sem hagyta el szeretett sportágát, előbb egykori egyesülete, az UTE, majd a Honvéd technikai vezetője lett. 2008 óta pedig a Nemzet Sportolóinak táborát is erősíti.

Azt Isten éltesse még sokáig a 85 éves Rejtő Ildikót!

Rejtõ Ildikó olimpiai bajnok tõrvívónõ

Budapest, 1964. október 30. Rejtő Ildikó otthonában a két tokiói aranyéremmel és a velük járó oklevéllel.

Fotó: MTI, Mikó László

Nyitókép: MTI, Illyés Tibor

#Vívás #Rejtő Ildikó #Szülinap