Horvath Gabor 2021 Millenaris kiallitas mti Szigetvary Zsolt 1 scaled e1636962656866
2021. 11. 15.

Korcsolya és kajak – 50 éves lett Horváth Gábor

Igazi csapatember volt egy egyéni sportágban. Így talán nem meglepő, hogy Horváth Gábor kajakosunk kiegészítő sportként anno a jégkorongot választotta, melynek szeretetét kislányának is átadta.

Budapest, 2021. július 20.
Horváth Gábor kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó a Világraszóló bajnokaink – 177 mesés győzelem címû interaktív olimpiatörténeti kiállítás megnyitóján a Millenáris Parkban.
MTI/Szigetváry Zsolt

Horváth Gábor állítólag a tatamin kezdte sportolói pályafutását, ám hamar áttért az úszásra. Lapátot tizenötéves korában fogott először a kezébe, és ahogy mondani szokták, a többi már történelem. Talán e késői kezdésnek köszönhető, hogy nem egyéniben villogott a kajak-kenu pályán, hanem mindig is sokkal otthonosabban érezte magát, ha párosban, vagy csapathajóban versenyezhetett. Így talán nem meglepő, hogy olimpiai sikereit is a négyes tagjaként érte el. Szám szerint egy ezüst- és két aranyérem a mérlege az ötkarikás játékokon.

Athén, 2004. augusztus 27.
Horváth Gábor, Vereckei Ákos, Storcz Botond és Kammerer Zoltán a győzelmi dobogón aranyérmét mutatja a kajak négyes 1000 méteres versenyszámának döntője után a Szkíniász kajak-kenu, és evezős központban a XXVIII. Nyári Olimpiai Játékokon. A magyar egység az első helyen végzett, és olimpiai bajnokságot nyert.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

De hogy jön a hokikori az asztalra?! Egykori trénere, Séra Miklós a kajak mellett jégkorong edzőként is tevékenykedett. Ő vitte Horváth Gáborékat is a jégre, hogy kiegészítő sportágként a hokit űzzék. Hori – ahogy a sporttársak becézik – pedig beleszeretett, és a mai napig ez az egyik szenvedélye a motorozás mellett. Hogy mennyire, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy kislányát már egészen fiatalon megtanította korcsolyázni. Ráadásul nem is akárhogy, hiszen Maja azóta U18-as válogatottként vezeti a korongot. Részt vett az elmúlt hétvégén Győrben rendezett Négy Nemzet Tornán is.

Horváth Gábor manapság sem szakadt el a kajak-kenutól, hiszen a Honvéd szakosztályigazgatójaként dolgozik az új generáció sikeréért. Kívánjuk, hogy a következő 50 év is hasonlóan szép sikerek jegyében teljen!

Sydney, 2000. szeptember 30.
Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos és Horváth Gábor (b-j), az 1000 méteren olimpiai bajnok magyar férfi kajak-négyes tagjai az eredményhirdetésen a XXVII. Nyári Olimpiai Játékokon.
MTI Fotó: Földi Imre

(Magyarock/Barát Kornélia; Képek:MTI)

#Kajakkenu #Szülinap