049 majorveronika041 majorveronika0011 borito final
2021. 02. 01.

Keszthely-Újdelhi-Tokió – Major Vera sportlövőnkkel beszélgettünk

Major Veronika jelenleg az egyetlen pisztolyos sportlövőnk, aki kvalifikált a tokiói olimpiára. Őt kérdeztük a kezdetekről, az olimpiai felkészülésről, a versenyekről és a hobbijairól.

Miért a sportlövészetet választottad?

2009-ben, 12 évesen unokatestvérem csalt le Keszthelyen a lőtérre. Nagyon megtetszett, ott ragadtam. Azóta is együtt járunk edzésre. Először nyílt irányzékú sportpuskával ismerkedtem meg az alapokkal, majd 2010-ben Keczeli Zoltán hívott el a futócéllövő csapatba. Bár ez a szakág 2004 óta nem szerepel az olimpián, de szerintem a koronglövészet után ez a leglátványosabb.
15 évesen állhattam fel először a világbajnoki dobogó második és harmadik fokára a juniorok között. Ezután sorban jöttek a sikerek. Futócéllövészetben 10 aranyérmet szereztem egyéni és csapat, világ- és Európa-bajnoki versenyeken.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Veronika Major (@majorvera) által megosztott bejegyzés

Mégis váltottál a pisztoly szakágra.

2014-ben a klub vezetése bővítette a sportági szakágakat, és vásároltak légpisztolyokat. Úgy voltam vele, ez nagyon érdekes, kipróbálom. Nem is gondoltam, hogy pisztollyal is versenyezni fogok. Többször kezembe vettem a légpisztolyt, lassan indultam versenyeken is. Azon kaptam magam, hogy ez is milyen jól megy. Belegondoltam, talán kijuthatok pisztolyban az olimpiára. 2016-ban 10m-en légpisztollyal lettem junior Európa-bajnok Agárdy Vilmossal vegyes csapatban. Egy évvel később szintén ebben a szakágban lettem egyéni Európa-bajnok és csapatvilágbajnok. 2019 volt aztán az igazi sikerek éve. Februárban az Újdelhiben rendezett világkupaversenyen a 25m-es sportpisztollyal a döntőben világcsúccsal lettem az első, s ezzel megszereztem a kvótát a tokiói olimpiára. Két nappal később a 10m-es légpisztollyal is megnyertem a versenyt. Ebben az évben a világranglistapontok alapján a Golden Target Awards-díjat vehettem át a 25 méteres pisztolyszámban a Nemzetközi Sportlövőszövetségtől.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Veronika Major (@majorvera) által megosztott bejegyzés

Hogy néz ki egy napi edzésed, hogyan készülsz az olimpiára?

Többféle napom van. Általában délelőtt lövészedzésem van. Ha pisztollyal gyakorlok, akkor többnyire az edzőmmel, Győrik Csabával videóchaten veszem fel a kapcsolatot. Ő mondja a feladatokat és kontrollálja a munkát. Előre elkészíti a feladatokat és elküldi nekem, így amikor nem tudunk együtt készülni, akkor is haladni tudok a napi feladatokkal. Szeretem az edzéseket, mindig van valami kihívás a 140-150 lövés között, akár kétszer-háromszor értékelt sorozatok is következhetnek. Ilyenkor átállítom a lőtáblát és kiértékelődik, hogy a sorozatban milyen köregységet értem el. Egy edzés kb. 2-3 óra.

Miben más az edzés a 10 m-es légpisztolyban és a 25m-es sportpisztolyban?

Alapjaiban ugyanazok a feladatok, de mindkettőnél vannak eltérő figyelmet igénylő mozzanatok. Sportpisztolynál a gyors lövésnél jobban megy a technika, a légpisztolynál jobban kell koncentrálnom az elsütésre.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Veronika Major (@majorvera) által megosztott bejegyzés

Melyiket szereted jobban?

Nehéz erre válaszolni, kicsit olyan, mintha a jobb és bal kezem közül kellene választanom, de talán a 25 m közelebb áll hozzám. Itt a két versenynapon 30-30 lövést kell leadni. A második nap a gyors sorozatoknál jobban számít a technika, a berögzött izommozdulatok és testtudat, amivel úgy érzem, jobb tudok lenni a többieknél. Az számít, hogy ne csak fejben legyen ott az ember, hanem ezerszer, tízezerszer megismételje ugyanazt a gyakorlatot és századpontosan meg tudja ismételni ugyanazt a mozzanatot 3 másodperc alatt. Szeretem a bentlakásos edzőtáborokat, de ez Budapesten nem lehetséges, hiszen szinte csak én vagyok vidéki, a többiek otthon alszanak. Egy-egy komolyabb verseny előtt felmegyünk pl. a Mártába, ezt nagyon élvezem.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Veronika Major (@majorvera) által megosztott bejegyzés

Csak lövészetből áll a felkészülésed?

Nem, van gyógytornászom és személyi kondicionáló edzőm is. A gyógytorna a mostani vírushelyzetben online zajlik, de már nagyon várom, hogy ismét személyes legyen a torna. Aszerint, hogy a délelőtti edzés után mit igényel a szervezetem, többfajta gyakorlatot végzek, vannak törzsizom-, könyök- és csuklógyakorlatok is. Hetente kétszer konditeremi edzést végzek. Ennek rendszerességét a versenyek befolyásolják. Például 2 nappal a verseny előtt már nem megyek le a konditerembe.

Jut idő a kikapcsolódásra?

Július óta van egy keverék kiskutyám, Amut. Reggel és este sétálok vele. Ameddig edzek, addig édesanyám vigyáz rá. Szeretek aktívan pihenni. Mostanában sorozatokat nézek a párommal. Újabban a sütést és a főzést is szeretem. Igaz, előbbivel vigyázni kell, hiszem nem lehet minden nap finom sütiket majszolni. Húsokat sütök, körettel a páromnak, akinek a baconba tekert krémsajtos csirke a kedvence. Általában 9-10 körül kerülök az ágyba.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Veronika Major (@majorvera) által megosztott bejegyzés

Nem hiányoznak a sorozatban elmaradó versenyek?

Az edzések kontrollja a verseny, ez ad visszajelzést, hogy jó úton haladok-e. Ezek most sorozatban elmaradtak. Nagyon vártam az idei 10m-es Eb-t, a nemzetközi mezőnyben való megmérettetést. Szerencsére csak eltolták a versenyt és bízom benne, hogy megtalálják az új időpontot, s végre tudok ismét bizonyítani. Az olimpián szeretnék hasonló teljesítményt nyújtani, mint azt Újdelhiben tettem, és akkor elégedetten térhetek majd haza Tokióból.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Veronika Major (@majorvera) által megosztott bejegyzés

#Tokyo2020