20220303 023 kolo 50
2022. 03. 03.

Jubileumok jegyében tért vissza Csepelre a Koló-kiállítás

Idén lenne 50 esztendős a pekingi olimpia rajtja előtt nem sokkal, a felkészülés finisében elhunyt kétszeres olimpiai bajnok kenulegenda, Kolonics György. Koló sportpályafutásának legemlékezetesebb pillanatait a Kolonics, a Sportlegenda című vándorkiállítás örökíti meg, mely most márciusban, 25. állomásként tért vissza Csepelre.

Csepel szimbolikus hely, hiszen Kolónak gyakorlatilag itt volt az otthona, a spartacusos kezdet után hamar a Csepelhez igazolt, klubhűsége mindvégig megmaradt, a végzetes nap is épp edzés közben érte, résztávozás után.

A hajdani edzéshelyszínhez közel, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia csarnokában kapott ideiglenes otthont a tárlat, mely egy hónapon keresztül, március 3. és április 3. között tekinthető meg.

A megnyitóünnepségen olimpiai bajnokok, egykori csapattársak, sporttársak, olimpikontársak, sportvezetők és a média képviselői mellett megjelent Koló édesanyja és egykori edzője Ludasi Róbert családja is. Köszöntőt mondott Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány kuratóriumi elnöke, korábbi maraton világbajnok kenus, egykori csapattárs, majd az olimpiai család nevében a kétszeres olimpiai bajnok kajakos Gyulay Zsolt, a MOB elnöke, a vendéglátók részéről pedig Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség első embere, a KIMBA alapítója, országgyűlési képviselő. Az eseményen a sportlegendák közt feltűnt többek közt Kőbán Rita, Storcz Botond, Szabó Gabriella, Dombi Rudolf, Kiss Tamás, Lőrincz Tamás, Gergely István, Imre Géza és Sas Sándor is.

20220303 013 kolo 50

Olimpikonok, bajnokok, egykori sporttársak.

Az eseményen videón felelevenítették Koló nagy győzelmeinek pillanatait, és bemutatták azt is, hogy az elmúlt években az alapítvány mennyi mindent tett azért, hogy a kétszeres olimpiai bajnok emléke fennmaradjon.

„2008-ban a keddi és a csütörtöki délelőttök mindig ünnepnapok voltak, hiszen a Kolonics, Kozmann-páros, innen egy kőhajításnyira mindig beállt egy ötszázra. Edzésről, edzésre fejlődtek, hatalmas önbizalmuk pedig ránk is átragadt, egy élmény volt nézni, amit az edzéseken láttunk tőlük. Tíz óra húsz perckor Robi (Ludasi Róbert, a páros edzője – a szerk.) elindította az órát. Száz méterenként bemondta az időt, majd négyszáznál jött egy iramváltás, és olyan időt mentek, mint még soha. A célba érkezés után Koló meghalt. A története azonban nem fejeződött be, nekünk, a kuratóriumnak az a feladata, hogy továbbmenjen. Mostanra elég idő telt el ahhoz, hogy azt mondjam, megértettük, mi a dolgunk” - emlékezett vissza Csabai Edvin.

20220303 017 kolo 50

Csabai Edvin világbajnok kenus és Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakos.

„Amikor Gyuri bekerült a válogatottba egy fiatal, állandóan kérdezősködő és érdeklődő fiatalember volt, akinek minden gondolata a kenuzás körül forgott. Amikor 1992-ben ezüstérmesek lettünk Barcelonában a négyessel, ő vigasztalt bennünket. Egy évre rá Indiánnal (Horváth Csaba – a szerk.) valósággal berobbantak az élvonalba. Az atlantai győzelmük után a garázsban megöleltük egymást, és azt mondtam neki, hogy azok voltak élete legfontosabb századmásodpercei, amivel nyerni tudtak. Négy évvel később a sydney-i diadalában minden benne volt, ami ezt a csodálatos sportágat jellemzi” - mondta Gyulay Zsolt. A MOB-elnök hozzátette: a szervezet kiemelt feladata a hagyományok ápolása, az olimpiai bajnokok, legendák emlékének őrzése, az olyan egyéniségek bemutatása, mint Kolonics György, ebben az alapítvány élen jár, ezért nagyon hálás a kuratórium kiváló munkájáért.

20220303 011 kolo 50

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke kajakosként két olimpián is együtt vett részt Kolóval.

Németh Szilárd kiemelte, Csepel számára különösen nagy veszteség Kolonics György halála, akinek élete példaként szolgálhat minden fiatal sportoló számára. „A magyar sport nemzeti kultúránk világszerte elismert része, és nemzeti ügy az Orbán Viktor-vezette kormány számára. 14 éve, hogy nincs köztünk a kenus legenda, Csepel díszpolgára, de helyiek szívében különleges helyet foglal el még most is. A Kis-Duna parti sétány az ő nevét viseli, valamint a tiszteletére állított szobor is mindennap ő rá emlékezteti az arra járókat. Az Akadémia is elkötelezett az emléke mellett, ezért örömmel támogatjuk a kiállítást. Csepel 20 olimpiai aranyérméből, hatot a kajak-kenunak köszönhetünk, ebből kettőt Kolonics Györgynek. Személye ösztönző erő a fiatalok számára, ezért remélem minél többen megtekintik a kiállítást, hiszen Koló emléke mindannyiunk számára példaként szolgál.”

Németh Szilárd

Németh Szilárd a házigazda birkózók, egyben csepeliek nevében mondott köszöntőt.

A sportvezető-politikus hozzátette: a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiával olyan meghatározó helyszín jött létre, ahol a csepeli sport új otthonra talált, és amely szívesen befogad más sportágakat is. Hangsúlyozta: a kajak-kenu telep felújítása folyamatban van, a közelmúltban adták át a tanuszodát, de a terv a teljes felújítás.

20220303 014 kolo 50

Gyulay Zsolt, Csabai Edvin, Németh Szilárd és Kubina Ádám főtitkár.

A tárlatot megnyitó szalagot Csabai Edvin, Gyulay Zsolt, Németh Szilárd, valamint Kubina Ádám, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára vágta el.

(MOB, kajakkenusport.hu, MTI; fotó: Magyarock/Szalmás Péter)


Nyitókép: Peter Szalmas

#Kajakkenu