PS5 2 1
2020. 09. 18.

Jégről két kerékre

Biciklire cserélték a korcsolyát shorttrack-válogatottunk tagjai. Jászapáti Petra és Oláh Bence edzésén jártunk.

Biciklire cserélték a korcsolyát shorttrack-válogatottunk tagjai.

Azt hihetnénk, mint Makó és Jeruzsálem, annyira áll távol egymástól a pályakerékpár és a short track. Nos, a két sportág nemcsak a Millenáris Velodrom és a Gyakorló Jégcsarnok szomszédsága miatt kapcsolódott mostanában össze kishazánkban, hiszen a hétvégén elrajtoló pályakerékpáros OB-n megméretteti magát Jászapáti Petra és Oláh Bence, gyorskori-válogatottunk két tagja is.

Hollandiában és Kanadában például már jó ideje bevett szokás, hogy kiegészítő sportágként drótszamárra pattannak a jegesek, és ezzel a szakág egyre sikeresebb hazai képviselői sincsenek másként. Eddig jobbára az országutakat járták Pécel és Esztergom felé, a résztávos edzéseket pedig a Margitszigeten gyakorolta a csapat egészen a júniusi buszbalesetig.

A Millenáris Velodromba Pataki Ibolya, a BVSC szakosztályvezetője révén kerültek, aki korábbi pályakerékpárosként gyorskorcsolyázott is. Ő ajánlotta nekik edzéslehetőségként a résztávokra a közös felkészülést.

Jászapáti Petra örül a lehetőségnek és a közelgő megmérettetésnek is hiszen legutoljára február elején volt versenyszituációban, igaz, akkor választott sportágában. Ahogy mondta „az a cél, hogy élvezzem”.

„Ez egy nagyon jó kiegészítő edzés. Ugyanazokat az izmokat fejleszti, amire nekünk a gyorskorcsolyában szükségünk van, erősíti a cardiót, így minden szempontból egy pluszt ad nekünk. De azért ez egy másik sportág. A legnehezebb része talán az volt, hogy ne féljünk, mert ahogy látszik is, azért ez eléggé be van döntve és sokkal magasabb, mint azt TV-n keresztül gondolná az ember, és az elején elég félelmetes volt ott fent menni.” – fogalmazta meg Petra.

A phjongcshangi téli olimpián aranyérmet szerző shorttrack-válogatott tartalékembere, Oláh Bence befejezte orvosi tanulmányait a SOTE-n. Hematológusnak készülő olimpikonunk most picit szögre akasztja a fehér köpenyt, hogy teljes koncentrációjával a pekingi ötkarikás játékokra készüljön a következő két évben. Ehhez nyújt neki is segítséget a pályakerékpár, ahogy elmondta, „ebben a csonka szezonban mentálisan nagyon sokat segít, hogy ezt a nagy terhelést nem csak a jégen kapom meg, hanem egy másik közegben is. Kevésbé érzem magam fásultnak, észrevettem magamon, hogy volt olyan mélypont a jégen, amiből ez a pályaedzés ki tudott rángatni.”

A távok és ezáltal az edzéslehetőségek színesek, a társaság, és ezáltal a hangulat is jó a Millenáris Velodromban, ami megkönnyíti gyorskorisaink mindennapjait. Petra mellett Bence is készül az OB-ra, 1000 méteren fog indulni, ahol a „túlélésen túl” célja ugyanaz, mint csapattársának: az, hogy jól érezze magát.

Frissítés: Jászapáti Petra szombaton (2020. 09. 19.) a pályakerékpáros országos bajnokságon 200 méteren aranyérmet szerzett. Gratulálunk!

#Peking2022