Úszás - Országos bajnokság Debrecenben
2022. 05. 16.

Hosszú Katinka és Szabó Szebasztián is győzelmekkel hangolt a budapesti vizes vb-re

A június 18-án kezdődő vb-re készülve a medencés úszók Athénban, a nyíltvízi úszók Olaszországban versenyeztek. A párbajtőröző Koch Máté a heidemheini világkupán a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Két negyedik helyezés a hétvégi öttusa-világkupán Albenában. Nincs már magyar öklöző a női vb mezőnyében.

Úszás. A medencés úszók az athéni Acropolis Open versenyen indultak a vizes-vb felkészűlésének egyik állomásaként.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka az első napon 400m vegyesen diadalmaskodott, majd másnap 200m vegyesen sem talált legyőzőre, igaz, a 2:14.76 perces versenycsúcsa gyengébb, mint amivel áprilisban a debreceni országos bajnokságon második lett (2:12.21). Szabó Szebasztián 50m és 100m pillangón nyert, 50m és 100m gyorson második lett.

A magyar úszók számára a jövő héten is lesz lehetőség nemzetközi versenyen bizonyítani, Monacóban a hétvégén rendezik a Mare Nostrum-sorozat első állomását.

Úszás - Országos bajnokság Debrecenben

Debrecen, 2022. április 21. Betlehem Dávid az úszók országos bajnokságán a Debreceni Sportuszodában

Fotó: MTI, Kovács Anikó

A nyíltvízi úszók a LEN nyíltvízi kupa második állomásán az olaszországi Poimbinóban ugrottak vízbe. A 101 indulót számláló férfi verseny alatt az óriási adok-kapokot Betlehem Dávid úszta meg a legjobban, ő 8. lett, a nyitóviadalt megnyerő Rasovszky Kristóf ezúttal a 11. helyen végzett.

Heidenheim magyar csapat
Fotó: hunfencing.hu

Vívás. A férfi párbajtőrözők heidenheimi világkupa-versenyén tovább folytatta nagyszerű menetelését Koch Máté. A 22 éves párbajtőröző a szezon során második alkalommal állhatott világkupa-versenyen dobogóra, további egy döntős helyezést is összehozott, és hazai ranglista elsőként, továbbá kiemeltként kezdheti majd júliusban a vb-t Kairóban. További négy magyar került fel még a főtáblára. Az olimpiai bronzérmes Siklósi Gergely a 17., Bányai Zsombor a 38., Nagy Dávid a 45., Andrásfi Tibor a 62. helyen fejezte be a versenyt. Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállítású férfi párbajtőrcsapat Hongkong, Kína és Ukrajna legyőzésével jutott be az elődöntőbe. Ott Dél-Koreától egyetlen tussal 36:37 arányú vereséget szenvedett. A bronztalálkozón a franciák 43:45 arányban győzték le a magyar fiúkat.

A tőrözők világkupa szezonja a koreai Incskonban zárult. Hatom magyar vívó jutott fel a 64-es főtáblára. Közülük Mohamed Aida jutott a legmesszebbre, aki az első asszóját megnyerte, majd a 32 között a japán Kikucsitól szenvedett vereséget, így a 32. helyen végzett. Pásztor Flórát az első fordulóban győzte le olasz riválisa, 55. lett. A férfi tőrőzök erős mezőnyében Szemes Gergő szintén az első fordulóban búcsúzott és a 36. pozícióban zárt.

A fegyvernemben ezzel lezárult a 2021/22-es világkupa-szezon. A hölgyek rangsorában Kondricz Kata a 33, Pásztor Flóra a 40. Kreiss Fanni a 43. Mohamed Aida a 49. helyen végzett, a csapat pedig az előkelő 7. helyen fejezte be a vk-sorozatot. A férfiaknál nincs magyar tőröző a legjobb 50 között. Most következik a válogatás, majd az Európa-, illetve a világbajnokság.

A női párbajtőrözők fundszejrai világkupa-versenyén a selejtezőkből a kiemelt Kun Anna mellett Muhari Eszter és Nagy Kinga került fel a 64-es főtáblára. A finálé elmaradt, mert az Egyesült Arab Emírség államelnöke Kalifa Bin Zájid Ál Nakaja elhunyt, így az országban 40 napos gyászt hirdettek, a minisztériumokban és a magánszektorban pedig háromnapos munkaszünetet rendeltek el.


Öttusa-világkupaverseny Budapesten

Budapest, 2022. április 30. Guzi Blanka a nõi döntõ lovaglás számában az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2022. április 30-án.

Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Öttusa. A világkupa-sorozat Budapest után a bulgáriai Albenában folytatódott. Az egyéni verseny döntőjében 3-3 férfi és női versenyzőnek szurkolhattunk. A lányok küzdelmeiből Guzi Blanka legjobb magyarként a 4. helyen ért célba, míg Simon Sarolta a 12. és Réti Kamilla a 17. helyen zárta a versenyt. A fiúknál három olyan versenyzőért szoríthattunk, akik az elmúlt két világkupán a legjobb 13 között végeztek, és ez most sem volt máshogy. Szép Balázs a 4. helyet szerezte meg, míg Bereczki Richárd a 7. és Regős Gergely a 9. helyen ért célba.

A világkupa-sorozat befejező állomása Ankarában lesz, és ott rendezik meg a finálét is. A világkupa-döntő után tesztversenyen mutatják be a lovaglást lecserélő akadályverseny két változatát.

Giro dItalia  Valter Attila ezer kerékpárossal tekert ke

Budapest, 2022. május 3. A Giro dItalia kerékpáros körversenyen induló Valter Attila, a Groupama-FDJ kerékpárcsapat tagja (k) indul a menet elején a támogatóinak szervezett közös kerékpározáson, balról Till Attila, az esemény házigazdája (b2) a Felvezetõ kör elenevésû rendezvényen a Groupama Biztosító budapesti székházánál 2022. május 3-án. A magyar versenyzõ ezer kerékpárossal tekert keresztül a Városligeten a Giro dItalia Nagy Rajtjának helyszínére, a Hõsök terére. A világ egyik legrangosabb kerékpáros körversenyének mezõnye idén Budapestrõl rajtol május 6-án és 8-áig Magyarországon lesz a verseny.

Fotó: MTI, Kovács Tamás

Kerékpár. Az elmúlt hétvégén a Giro d'italia mezőnye még Magyarországon kerekezett. Keddtől aztán olasz földön rótták a kilométereket a bringások. A hétvégén a 9 szakasz fejeződött be. Magyar szempontól a Diamante–Potenza közötti 198 km-es, közepes hegyi szakaszban Valter Attila a 15. helyen ért a célba. A 8. etapon Nápoly dombos helyvidékén Fetter Erik szintén 15. lett.
Összetettben 9 szakasz után a legjobb magyar Valter Attila 33:38 perccel lemaradva az éllovas spanyol Pedro Lopeztől 43., Fetter Erik 97. (+1:25:04 óra hátrány), Peák Barnabás 138. (+2:02:03 ó h.).

Tour de Hongrie

Kékestetõ, 2022. május 15. A hegyi pontverseny gyõztese, a belga Aaron Van Poucke, a Sport Vlaanderen - Baloise versenyzõje, az összetett gyõztes ír Edward Dunbar, az Ineos Grenadiers versenyzõje, a gyorsasági pontverseny gyõztese, a holland Fabio Jakobsen, a Quick-Step Alpha Vinyl Team versenyzõje és a legjobb magyar, Dina Márton, az Eolo-Kometa Cycling Team versenyzõje (b-j) a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny eredményhirdetésén Kékestetõn 2022. május 15-én.

Fotó: MTI, Komka Péter

Vasárnap a királyetappal ért véget az idei Tour de Hongrie. A Miskolc és Gyöngyös-Kékestető közötti etapon 184 kilométer során 2751 méternyi szintemelkedést kellett legyőznie a mezőnynek.

Hatalmas csatát hozott a befutó. Az olasz Antonio Tiberi a Kékestetőre vezető emelkedő utolsó méterein előzte meg az ír Eddie Dunbart, de az INEOS-Grenadiers kerékpárosa így is megszerezte az összetett győzelmet. Eddie Dunbar lett a Tour de Hongrie első ír győztese.


A trikók nyertesei:

Összetett verseny győztese (sárga mez):
Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl)
Gyorsasági pontverseny (zöld mez):
Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl)
Hegyi pontverseny (piros mez):
Aaron Van Poucke (belga, Sport Vlaanderen-Baloise)
Legjobb magyar versenyző (fehér mez):
Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa)

Ibanoivb 1024x768
Fotó: boxing.hu

Ökölvívás. Nincs már magyar hölgy versenyben az Isztambulban zajló világbajnokságon.

Utolsó magyarként Hámori Luca is kiesett, mivel a nyolcaddöntőjét megosztott pontozással elveszítette. Ő volt az egyetlen magyar versenyző a négyfős csapatból, aki mérkőzést nyert a selejtezők során ausztrál riválisának legyőzésével. A negyeddöntőben az üzbég Navbahor Hamidova elleni találkozón a bírók 4:1 arányban ellenfelét látták jobbnak.

A magyar csapat számára így befejeződött a torna, melyen Szűcs Szabina (57kg), Dudek Beáta (52kg) és Nagy Tímea (81kg) is az első találkozóján vereséget szenvedett.

(MOB-összeállítás)


Nyitókép: MTI, Kovács Anikó