Nyitokep Shaoang3
2022. 02. 03.

Hogyan edzhetett Ádó, ha pozitív volt a Covid-tesztje?

Az olimpiákon komoly egészségügyi háttér áll a versenyzők rendelkezésére, így Pekingben is. A részletekről a Magyar Olimpiai Csapat vezető csapatorvosa beszélt a téli játékok helyszínén a magyarock.hu-nak.

Dr. Tállay András azt is elmondta, hogyan edzhetett pozitív Covid-tesztjei ellenére az olimpiai bajnok Liu Shaoang Budapesten.

Dr. Tállay András PhD ortopéd sebész-főorvos, sportorvos, több sportág korábbi vagy jelenlegi keretorvosa – sí, snowboard, rövidpályás gyorskorcsolya –, a Magyar Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottságának elnöke, a Sportkórház korábbi, a Doktor24 Kastélypark jelenlegi főorvosa, egykori ifjúsági válogatott alpesi síző. A kétezres évek elejétől mintegy tucatnyi olimpiai eseményen volt tagja vagy vezetője a magyar egészségügyi csapatnak, így a legutóbbi téli (phjongcshangi) és nyári (tokiói) játékokon is; a pekingi az ötödik téli olimpiája.

Rendelo7

Kezdjük a legfrissebb hírrel: szerdán egészségesen megérkezett az olimpiai faluba Liu Shaoang. Ádó korábban több pozitív tesztet produkált, és mivel ő az egyik olimpiai bajnok címvédő, egy ország izgult azért, hogy Pekingben jégre léphessen. Ha covidos volt, hogyan edzhetett mégis? Korábban az volt a szabály: ha valaki covidos, ne terhelje magát, maradjon otthon.

Ez egy nagyon fontos kérdés, amit tisztázni kell. Ahhoz, hogy egy sportoló igazoltan covidos létére mégis folytatni tudja a felkészülését, három dologra van szükség. Az egyik, hogy ne legyen tünete. Ádónak a több pozitív teszt ellenére sem voltak tünetei. A másik a karantént jelentő, teljesen elszigetelt, buborékrendszerű edzéshelyszín. Ádónak ezt Budapesten a Gyakorló Jégcsarnokban tudta biztosítani a szövetsége. A harmadik az egészségügyi háttér. Csak és kizárólag úgy edzhetett, hogy ott állt a háttérben egy országosan elismert egészségügyi csapat – a Semmelweis Egyetem, az OSEI, azok szakemberei –, amely napi rendszerességgel vizsgálta, tesztelte, mérte az értékeit. Mindennaposak voltak a terheléses és laboratóriumi vizsgálatok, az EKG, a szívultrahang és természetesen a Covid-tesztek. Kiemelkedően fontosnak tartom tisztázni, hogy minden olyan sportoló, akinek tünete van, akinek nincs ilyen egészségügyi, orvosi háttere, továbbra is azt javasoljuk, ne terhelje magát, és tényleg maradjon otthon. Kizárólag ilyen sportegészségügyi háttér mellett, és ilyen hatalmas eredményelérések céljából támogatható sportorvosi szempontból egy Covid-pozitív sportoló edzésmunkája, egyéb esetekben ezt továbbra is egyértelműen ellenjavalltnak tartja a sportorvoslás! Úgy gondolom azonban, hogy egy olimpiai bajnoknak, aki ismét esélyes lehet komoly eredményt elérni, minden tekintetben a legmagasabb színvonalú hátteret kell biztosítani, ehhez az orvosi háttér is elengedhetetlen.

Rendelo1

A Magyar Olimpiai Csapat egészét tekintve milyen egészségügyi háttér áll a sportolók mögött Pekingben?

A sportolók és edzőik három versenyhelyszínen, ezeknek megfelelő olimpiai faluban vannak elszállásolva. Ami a mi szempontunkból érdekes: a jeges sportok Peking belvárosában, a snowboard és a sífutás mintegy 150 kilométerre, az alpesi sí pedig nagyjából 100 kilométerre a hegyekben kapott otthont. Ennek, és a kis létszámú csapatnak megfelelően két orvos párhuzamosan látja el a háttérbiztosítást. A síelésben tapasztalt orvos, egyben testnevelő végzettségű Tóth Szabolcs kollégám van a hegyekben, én pedig a korcsolyázók mellett, engem félidőben Zima Endre doktor fog váltani. Pekingben az első napokban berendeztünk a csapatiroda mellett egy orvosi szobát alapos gyógyszer- és kötszerkészlettel, EKG-val, alapdiagnosztikai műszerekkel; a hegyi falukba pedig egy-egy bőséges ellátmányt szállítottunk. Az átmenetileg Magyarországon maradt sportolókat elsősorban dr. Fülöp Gábor kollégánk segíti.

Rendelo4

Ne legyen, de mi van akkor, ha komolyabb beavatkozásra van szükség?

A szervezők természetesen ilyen esetekre is felkészülnek. Mindenhol van poliklinika több rendelővel, szakorvosi és diagnosztikai háttérrel, a sürgős esetekre mentőautók is készen állnak minden versenyhelyszínen. Pekingben pedig az olimpiai falutól alig 10 percre található, külön a játékokra dedikált kórház áll a rászorulók rendelkezésére.


Rendelo6

Az érkezéskor, már a repülőtéren érzékelhető, hogy itt bizony nem tréfálnak Covid-ügyben…

Nagyon-nagyon szigorú intézkedéseket vezettek be, naponta tesztelik az összes résztvevőt, beleértve a sportolókat, edzőket, delegációtagokat, még az újságírókat is. Garatból vesznek mintát, 5-6 óra elteltével megvannak az eredmények, aki pozitív, azonnal elkülönítik. Több orvosi eligazításon vagyok túl, csütörtökön volt egy háromórás megbeszélésünk, természetesen főszerepben a Covid-dal. A buborék egy zárt rendszer; nem mehetünk ki sétálni az utcára, mindenhova a kijelölt járművekkel utazhatunk, tömegközlekedést nem vehetünk igénybe. Aki a faluhoz képest külső szálláson lakik, úgy mehet el egy versenyhelyszínekre, hogy a szállodája lezárt parkolójában ülhet fel a buszra, amely kizárólag a sorompóval lezárt, lekordonozott helyen állhat meg. A delegációtagok így még véletlenül sem léphetnek kapcsolatba a helyi lakossággal, vagy turistákkal. Bízunk benne, hogy ez így célravezető lesz…

Rendelo3

(Magyarock/Vasvári Ferenc; fotó: Magyarock/Bodaki Márk)

#Peking2022