Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó
2022. 08. 05.

"Go-go-go, Faragó!" – 70 éves lett Faragó Tamás

„Vízilabdában mi vagyunk a császárok!” – mint az közismert. De még eme sportágon belül is vannak olyan korszakos egyéniségek, akik gyakorlatilag államok az államban. A ’70-es évek aranycsapata is zsenik gyülekezete volt, ám talán még közülük is kitűnik Faragó Tamás, a Nemzet Sportolója.

Faragó Tamás 1952. augusztus 5-én született Budapesten. A vízilabdát 1965-ben kezdte el, állítólag kezdetben kapus poszton, de testi adottságai révén hamar kiderült, inkább a mezőnyben van az ő helye. A ’60-as évek végén a Vasasba igazol, akikkel aztán klubszinten is halmozta a sikereket, ahogy a válogatottban is.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal

Montreal, 1976. július 16. Gyarmati Dezsõ szövetségi kapitány, dr. Szívós István, Csapó Gábor és Faragó Tamás (b-j) vízilabdázók állnak a medence szélén az edzésen az olimpiai úszócsarnokban a XXI. nyári olimpián. A magyar csapat aranyérmet nyert.

Fotó: MTI, Petrovits László

A nemzeti csapatba 1970-ben került be és egészen 1985-ig tagja is maradt. Azt az időszakot méltán emlegetik aranykorszakként, hiszen amit meg lehetett nyerni, azt mind megnyerték, valamint ebben a kompániában is olyan zsenik tempózgattak, mint Csapó Gábor, Szivós István, Molnár Endre és ünnepeltünk, Faragó Tamás. Tonó – ahogy gyakorlatilag egy ország hívja –, igazi jelenség volt már akkor is hosszú hajával, és saját bevallása szerint is nárcisztikus személyiségével. Ám ez nem jelentette azt, hogy lazsált volna, hiszen a nagy eredményekhez szükséges munkát is elvégezte. A montreali olimpián 22 gólt lőtt, amely csaknem fele a válogatott egész tornán szerzett találatainak. Ám ennél is emlékezetesebb az olaszoknak lőtt négy bombája, melyről így emlékeztek meg az Aranykor című kötetben: „Gyarmati a szünetben a csapatnak odavetett néhány rutinmondatot követően félrevonta Faragót. Nézd Tonó, ezeket úgysem tudjuk lebeszélni a zónáról, viszont valahogy mégiscsak gólt kellene szerezni. Azt kérném tőled, hogyha megkapod a labdát, lőj. Mindegy, hol állsz. Csak lőj! Tamás visszakérdezett: És mi van, ha elszúrom? Dezső jobb híján vállat vont: Akkor engem felnégyelnek, te meg szépen elvégzed az egyetemet, és tovább építed az életedet."

Sport - Vízilabda - Felkészülés a VB-re

Budapest, 1978. augusztus 14. Gyarmati Dezsõ (b) szövetségi kapitány és Faragó Tamás vízilabdázó beszélget a medence szélén állva. A vízilabda-válogatott a Nyugat-Berlinben augusztus 18-28 között megrendezésre kerülõ vízilabda VB-re készül a Komjádi uszodában.

Fotó: MTI, Petrovits László

Nos, bár az egyetemet később valóban elvégezte – előbb állatorvosi, majd szakedzői diplomát szerzett –, azért itt nekiállt a szövetségi kapitány kérésének megfelelően a gólgyártásnak. S lőn a csoda! Minden bement, így a magyar csapat 6-5-re győzött, mely az akkori körmérkőzéses rendszerben gyakorlatilag az aranyérmet jelentette. Faragó játékát látva pedig a kanadai közönség is magyar szurkolóvá avanzsált a hátralévő meccsekre és nemcsak transzparenseken hirdették, hogy „Go-go-go, Faragó!”, hanem a tribünön is zúgott a hangorkán.

Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó

Budapest, 1978. május 17. Faragó Tamás a magyar csapat harmadik gólját lövi a Magyarország - Jugoszlávia válogatott vizilabda mérközésen a Komjádi uszodában. A végeredmény 5 :2.

Fotó: MTI, Németh Ferenc

Ahogy Gyarmati Dezső mondta róla, Tonó megtestesítette a vízilabdát, egyszemélyben volt az egyetemes vízipóló. 1982-ben a Swimming and Water Polo magazin megválasztotta minden idők legjobb játékosának, 2020-ban pedig a hazai szavazáson is ő találtatott a pólósok pólósának.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Montreal

Budapest, 1976. június 8. A montreali olimpiára készülõ magyar vízilabda-válogatott tagjai csoportképhez állnak össze. Álló sor: Gyarmati Dezsõ szövetségi kapitány (b1), Faragó Tamás (b2), Sudár Attila (b3) Molnár Endre (b4), ifj. Szívós István (b5), Csapó Gábor (b7), Kárpáti György segédedzõ (j1). Guggol: Horkai György (b2), Kenéz György (b3), Cservenyák Tibor (b4), Sárosi László (b5), Konrád Ferenc (b6), Gerendás György (b7).

Fotó: MTI, Petrovits László

Aktív pályafutását befejezve se távolodott el szeretett közegétől, hiszen edzőként legalább annyit tett a sportágért, mint játékosként. Hogy csak egyet emeljünk ki, női válogatottunkkal 2001-ben Eb-t, 2005-ben világbajnoki címet nyert. Ám még itt se hazudtolta meg magát, hiszen emberemlékezet óta nem látott még a világ olyat, hogy egy világverseny megnyerése után az aktuális kapitány ne fürödjön a medencében – és a boldogságban – játékosaival. Nos, Tonó valószínűleg mindkét győzelem után gyorsabban sprintelt a kispadtól el, mint Usain Bolt, amikor világcsúcsot futott 100 méteren. Ám a közhiedelemmel ellentétben, nem azért, mert eleget volt már vízben, hanem ahogy ő fogalmazott: „Mert úgy véltem, az edzőnek nem szabad elvennie a rivaldafényt a siker főszereplőitől, a sportolóktól. A közönség nem egy hosszúhajú öreg edzőt szeretne a vízben látni, hanem a győzteseket. Én egyébként is azt vallom, az edzőt akkor kellene vízbe dobni, ha a csapata kudarcot vall. Sokkal észszerűbbnek tűnik ez a megoldás.”

Kanada - Vizes sportok vb

Montreal, 2005. július 29. Faragó Tamás vezetoedzo fut a medence szélén, miután a magyar válogatott 10:7 arányban legyozte az Egyesült Államokat a montreali úszó-, muugró-, muúszó-, hosszútávúszó- és vízilabda-világbajnokság noi vízilabda-bajnokságának döntojében 2005. július 29-én. A magyar válogatott hosszabbításban .

Fotó: MTI, Bernd Thissen

Faragó Tamás ma is aktív részese a honi vízilabdázásnak, szüntelenül jár az agya a sportág megreformálásán és XXI. századba való átmentésén, 2020-ban pedig érdemei elismeréseként beválasztották a Nemzet Sportolói közé is. Hetvenedik születésnapja alkalmából nem is kívánhatnánk mást, mint legalább még ennyi, sikeres évet!

Nemzet Sportolója - Faragó Tamás

Budapest, 2020. augusztus 19. A júliusban a Nemzet Sportolójává választott Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó a Császár-Komjádi uszodában 2020. augusztus 19-én.

Fotó: MTI, Kovács Tamás

Az Isten éltesse Faragó Tamást!

Sport - Vízilabda - Az EB-re készül a válogatott

Budapest, 1977. augusztus 5. Faragó Tamás válogatott vízilabdázó, az augusztus 14. és 21. között a svédországi Jönköpingben megrendezésre kerülõ vízilabda Európa-bajnokságon résztvevõ magyar csapat tagja.

Fotó: MTI, Kovács Gyula

Nyitókép: MTI, Petrovits László

#Vizilabda #Faragó Tamás #Szülinap