20220724 012 EYOF 2022 BESZTERCEBANYA 01 megnyito
2022. 07. 24.

Fellobbant a láng Besztercebányán, rajtra kész a magyar csapat

A vasárnap esti megnyitóval hivatalosan is elkezdődött Besztercebányán a XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. 48 európai nemzet több mint 2500 fiatalja mérkőzik 10 sportágban az érmekért a szlovák városban július utolsó hetében - igaz, a kézilabdázók Zólyom mellett, Gyetván lépnek pályára.

A besztercebányai EYOF eredetileg 2021-ben szerepelt a nemzetközi sportnaptárban, de mivel a pandémia miatt egy esztendővel elhalasztották a tokiói olimpiát, és hogy ne ütközzön időben az EYOF-fal, ezért azt is eltolták egy évvel, idén rendezik a fesztivált, jövőre pedig a "régi kerékvágás" szerint újra a páratlan esztendőben kerül rá sor.

2022-ben a magyar fiatalok 94-en, 9 sportágban mérik össze tudásukat a kontinens legjobbjaival (atlétika, judo, kézilabda, kosárlabda, tenisz, tollaslabda, torna, országúti kerékpár és úszás; a teljes programban még a röplabda szerepel, de ott nem vagyunk ezúttal érdekeltek).

IMG 4310

A belváros központi parkjában rendezett megnyitón a magyar zászlót az atléta Kriszt Sarolta és a judós Kenderesi Péter vitte. Az eseményen részt vett a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt, és Fábián László főtitkár is, valamint Bényi Szabolcs, a MOB Budapesti Olimpia Bizottság elnöke is. Már a helyszínre vonulás is nagy dzsembori volt, élvezték a fiatalok a történelmi városrészben. Menet közben a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Szabó Gabriella is csatlakozott a küldöttséghez.

20220724 014 EYOF 2022 BESZTERCEBANYA 01 megnyito

A megnyitón Besztercebánya polgármestere, Ján Nosko és az Európai Olimpiai Bizottság elnöke, Spyros Capralos is köszöntötte a résztvevőket. Emlékeztettek, hogy az előző EYOF-nak Baku adott otthont, megköszönték a szervezők és az önkéntesek munkáját, valamint külön köszöntötték a háború sújtotta Ukrajna delegációját.

Felkúszott az Európai Olimpiai Bizottság zászlaja Beethoven Örömódájára, majd esküt tettek a sportolók, edzők és játékvezetők, végül fellobbant a láng, a béke lángja Besztercebányán, 2022-ben. Ezek után komolyzenei, népzenei és könnyűzenei produkciók következtek.

Magyar lengyel elnok

Az eseményen természetesen sportdiplomáciai találkozókra is sor került, Gyulay Zsolt többek közt a lengyel elnökkel is találkozott.

A versenyek hétfőn kezdődnek; atlétika, kézilabda, kosárlabda, tenisz, tollaslabda és úszás szerepel a július 25-ei programban, ahol magyar fiatalnak szurkolhatunk. A helyszínekről ide kattintva lehet tájékozódni.

Fotóalbum itt található.

A nyári EYOF-ok eddigi érmesei ide kattintva találhatók.

(Fotó: MOB/Szalmás Péter, Vasvári Ferenc, Deregán Gábor)

#Besztercebánya 2022