220528 arzachena elitemen web msj 032
2022. 05. 30.

Elkezdték a triatlonosok a párizsi olimpiai kvalifikációt

Elrajtolt a triatlonosok egyéni kvalifikációs világkupa-sorozata. A párbajtőrözők versenyével zárult a sportág 2021/2022-es világkupa-sorozata. A magyar ökölvívók kilenc év után szereztek ismét két érmet Európa-bajnokságon. Úszóink a Mare Notrum-sorozaton négy első helyezést gyűjtöttek. Valter Attila, a Giro legjobb magyarja drámai véghajrában egy fantasztikus szakasz 4. helyet gyűjtött. György Dániel Magyarország első felnőtt karate Európa-bajnoka. Mayer Gréta ezüstérmet szerzett talajon a tornászok várnai világkupa-versenyén. Jól szerepeltek a ritmikus gimnasztikázók a portimaói világkupa fináléiban. A magyar teniszezők közül Bondár Anna női párosban van még versenyben a nyílt francia bajnokságon.

Triatlon. Az arzachenai vk-futammal vette kezdetét a triatlonosok közel két évig tartó kvalifikációs küzdelme a párizsi olimpiai részvételért. A következő nagyobb verseny június 11-12-én a leeds-i viadal lesz – magyar részről már a tokiói olimpián hetedik Bicsák Bencével is a mezőnyben –, és ezen már az egyéni megmérettetés mellett a vegyes váltók is küzdenek majd.

A szombati versenyen legjobb magyarként Dévay Márk a negyedik helyen végzett. A londoni olimpián bronz-, Rio de Janeiróban ezüst-, tavaly Tokióban vegyes váltóban aranyérmes brit Jonathan Brownlee mögött Dévay hat másodperccel maradt le a dobogóról (54:41).

A tavaly U23-as világbajnok Lehmann Csongor (56:15) 21., Tóth Tamás (58:29) 34., Faldum Gábor (59:08) 39. lett.

A nőknél egy magyar induló volt, a tokiói olimpián 12. Bragmayer Zsanett, aki 1:02:27 órás teljesítménnyel a 23. helyen zárt.

Koch orom3

Photo Augusto Bizzi

Fotó: hunfencing.hu

Vívás. A férfi és női párbajtőrözők versenyével befejeződött a sportág 2021/2022-es világkupa-sorozata. A férfiak Tbilisziben egyéniben és csapatban is felállhattak a dobogóra.

Koch Máté másfél hónap alatt a harmadik világkupa-versenyén is dobogós lett: két bronz után ezúttal Georgiában ezüstérmet szerzett, így a 22 éves versenyző a közelgő vb és Eb előtt beágyazta magát a világranglista élmezőnyébe.

Rajta kívül a 183 induló közül két magyar került fel a 64-es főtáblára. Siklósi Gergelyt a 32 között egy francia, Andrásfi Tibort a negyeddöntőben csapattársa, Koch búcsúztatta.

Tbil csap bronzdancshazy

.

Fotó: hunfencing.hu

A csapatversenyben az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összetételű gárda Georgia, Spanyolország, Izrael legyőzése után jutott be az elődöntőbe. Ott a későbbi győztes Svájc állította meg a fiúk menetelését. A bronzcsatában a magyarok 44:38 arányban bizonyultak jobbnak az olaszoknál.

Kato kun dobogo

1. CHOI Injeong KOR vs 2. SANTUCCIO Alberta ITA 3.CANDASSAMY Marie-Florence FRA 3. KUN Anna HUN vs SANTUCCIO Alberta ITA

Fotó: Fotó: Eva Pav­a - #BizziTeam / FIE, @PHOTOPAVIA

Katowicében 191 nő versengett a végső győzelemért. Négy magyar, Balogh Bella, Salamon Réka, Nagy Kinga és Kun Anna verekedte be magát a 64 közé. Közülük ketten, Balogh és Salamon az első találkozóján vérzett el. Nagy a 32 között búcsúszott. Kun Anna viszont ebben a szezonban negyedik alkalommal verekedte be magát a legjobb 8 közé, és a budapesti Grand Prix után másodszor állhatott dobogóra. Anna román, kanadai, svájci és lengyel ellenfelét legyőzve jutott az elődöntőbe, ahol az olasz Santuccio győzte le őt 15:10 arányban.

A csapatversenyben a Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Nagy Kinga alkotta négyes már a nyolcaddöntőben az erős francia gárdát kapta ellenfeléül. Egyedül Kun mentette át az egyéni versenyben mutatott formáját, így a franciák győztek 45:39-re. A helyosztók során a 9-16. helyért folytatott csatározásokban Izraelt megverte a magyar négyes, de az ukránok jobbnak bizonyultak. Végül Japán legyőzésével a 11. helyen végeztek a lányok.

Az idei sorozat lezárultával az egyéni világranglistát Siklósi Gergely a 4., Koch Máté a 12., Nagy Dávid a 31., Berta Dániel pedig a 47. helyen fejezte be. A csapat a 6. helyen végzett. A nőknél egyedül Kun Anna szerepel a legjobb 50 között, ő 7., a csapat 11. pozícióban zárt.

Június 17-22-ig rendezik az Európa-bajnokságot Antalyában, majd a vb következik Kairóban július 15-23. között. Az olimpiai kvalifikáció a jövő évben kezdődik.

Magyar1 1024x577
Fotó: boxing.hu

Ökölvívás. Az örményországi Jerevánban 39 ország 219 versenyzője, 13 súlycsoport képviselői küzdenek 52 éremért a férfi Európa-bajnokságon. A magyar csapatot kilenc ökölvívó képviselte Jerevánban. Bár a döntők még hátra vannak a küzdelmekből, de a magyarok szereplése már befejeződött.

Veres Roland (60kg) és Kovács Richárd (63.5kg) egészen az elődöntőig menetelt, de ott dán, illetve izraeli riválisuk jobbnak bizonyult a pontozóknál.

Ezzel a magyar küldöttség két bronzérmet nyert Jerevánban. Így legutóbb kilenc éve látott sikert ért el a küldöttség, ugyanis ezt megelőzően a 2013-as Eb-n tudott két érmet nyerni a csapat.

Mihalyfi
Fotó: musz.hu/facebook

Úszás. Közeledik a hazai rendezésű budapesti vizes világbajnokság (június 18. - július 3.). Sportolóink a héten a Mare Nostrum-sorozat második és harmadik állomásán versenyeztek. A második helyszínen, Barcelonában győzni tudott Milák Kristóf 200 pillangón (1:53.89), valamint Hosszú Katinka 400 vegyesen (4:37.04 ). Ezüstérmet szerzett Milák Kristóf 100m pillangón (51.51), Hosszú Katinka 200m vegyesen (2:10.75), Verrasztó Dávid 400m vegyesen (4:13.54), Szabó-Feltóthy Eszter 200m háton (2:09.62). Harmadik helyen ért célba Telegdy Ádám 200 háton (1:57.96), Szabó Szebasztián 50 pillangón (23.45).

Egy nap pihenő után a sorozat harmadik befejező állomásán Canet-en-Roussillonban további érmekkel lettek gazdagabbak úszóink. Hosszú Katinka 400 vegyesen (4:35.95), Mihályvári-Farkas Viktória 1500 gyorson (16:23.02) nyert. További két ezüstöt szereztünk, Verrasztó Dávid 400 vegyesen (4:15.30) Szabó-Feltóthy Eszter 200 háton (2:10.98). Emellett négy bronz került még a zsákba, Szabó Szebasztián 100 gyorson (48.83) és 50 pillangón (23.14), Kenderesi Tamás 200 pillangón (1:56.79), Jakabos Zsuzsanna 200 m pillangón (2:09.07) lett harmadik.

10km valto
Fotó: musz.hu/facebook

Nyíltvízi úszás. Elkezdődött a 2022-es vk-sorozat, melynek első állomása Setúbalban volt, ahol dobogós helyen ért célba az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf 10km-en.

Márciusban az Európa-kupa első állomásán Eilatban győzni tudott, két hete, a piombinói folytatásban 11. lett. Szombaton javított, és a világkupa-versenyen harmadikként csapott a célban a medencés olimpiai bajnok, nyílt vízen Európa-bajnok olasz Gregorio Paltrinieri, és honfitársa, Domenico Acerenza mögött. A junior Európa-bajnok Betlehem Dávid 7. lett az olasz tengerben, míg a hölgyek között Olasz Anna volt a legjobb magyar, ő 11. lett.

A vegyes váltó Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállításban két olasz gárda mögött a harmadik helyen ért célba.

Valter
Fotó: twitter.com/GroupamaFDJ

Kerékpár. Befejeződött a 21 szakaszból álló olaszországi körverseny, a Giro d'Italia. A három magyar kerekes közül Valter Attila a 35., Fetter Erik a 83., Peák Barnabás a 110. helyen fejezte be a versenyt.

A magyar trió közül Valter a 19. szakaszon (Marano Lagunare–Santuario di Castelmonte, 178 km) kiemelkedően szerepelt. Jó húsz kilométer után kialakult a nap szökése, melyben a magyar bringás is ott volt. Később a 10,4%-os átlagemelkedésű szakaszon ötödmagával közel 8 percre elszakadtak az addigi élbolytól, s onnan együtt dolgozva, váltva vezették a csoportot. Kétszáz méterrel a vége előtt is együtt tekertek, de ekkor következett a dráma. A 23 esztendős magyar hiába volt láthatóan jó erőben, a célegyenes előtti utolsó, gonosz éles kanyarban két riválisa elhibázta a kanyart és összeért. Valter is ennek elszenvedője lett, a szakaszgyőzelemre így nem maradt esélye. Ám a szenzációs negyedik helye így is a legjobb háromhetes eredménye, egyben minden idők legjobb magyar teljesítménye Giro-szakaszon. Valter Attila tehát csapata egyedüli hegyimenőjeként – amellett, hogy segítőként a három hét alatt végig óriásit melózott társaiért – a két top 15-ös helye után azt a célját is teljesíteni tudta, hogy egy szakaszsikerért mehessen. A kőkemény záróhéten hajszálra volt a dobogós helytől.

Gyorgydanipirosban
Fotó: wkf.net

Karate. György Dániel aranyérmet szerzett a törökországi Gaziantepben zajló Eb-n. Ez az első magyar siker a japán eredetű küzdősportban a felnőtt Európa-bajnokságokon. A 25 esztendős magyar karatéka a 84kg-osok döntőjében 3:2-re nyert a horvát Garibovic ellen, miután az előcsatározások során öt meccsét is győztesen vívta meg. György Dániel lábsérülés miatt egy évet kihagyott, és csak az elmúlt hetekben tért vissza a nemzetközi szintű versenyzéshez.

Boussebaa Aicha nyakába ezüstérmet akasztottak, miután a plusz 68 kg-os nők küzdelmében a második helyen végzett a magyar versenyző. A 23 éves, korábbi kadet világ- és Európa-bajnok többesztendős kihagyás után kezdte újra, és kevés választotta el attól, hogy rögtön felnőtt kontinensbajnok legyen.

A törökországi Eb-re 45 ország több mint ötszáz versenyzőjét nevezték. A sportág a tokiói olimpián szerepelt a játékok történetében először a programon. Ezen Hárspataki Gábor (-76kg) bronzérmet szerzett.

Vadnai jonatan
Fotó: sailing.hu, John Pounder

Vitorlázás. Május 28-án a mexikói Vallartában ért véget az olimpiai férfi ILCA 7 (korábbi nevén laser) világbajnokság. A 126 induló hat selejtező és hat döntő futamban küzdött meg a helyezésekért. A fiatalabbik Vadnai testvér, Jonatán a 9. helyet szerezte meg. Eredménye a "top tízben" egy olimpiai osztály világbajnokságán több mint figyelemre méltó, remek teljesítmény. Azzal együtt, hogy a verseny vége felé nem tudta újra hozni a selejtező futamokban mutatott egyenletes, magabiztos vitorlázását, az elért eredmény ILCA7 kategóriában az eddigi legjobb magyar helyezés.

Az egyes futamokon elért helyezései: 2,2,(11),7,1,6,14,24,(35),11,24,10=101

A tokiói olimpia magyar résztvevője, Jonatán bátyja, Vadnai Benjamin elkapott egy, a mezőnyben terjedő vírusfertőzést, így nem volt fizikailag teljesen rendben. Ennek ellenére az összes futamot teljesítve 26. lett.

Az egyes futamokon elért helyezései: 28,15,(36),20,3,12,24,6,26,16,(55),32=182

Az összevont világbajnokságon, a hollandiai Hágában (augusztus 10-20.) lehet kvótát szerezni első alkalommal a 2024. évi olimpiára az egyes hajóosztályokban.

Meszaros
Fotó: hunfencing.hu

Sportlövészet. A bakui sportlövő világkupán három magyar is beverekedte magát a döntőbe. Ezen a viadalon már a párizsi olimpián is alkalmazandó új szabályok szerint bonyolították le a finálét. Az első 3x5 lövés után kialakul a versenyben a hetedik és nyolcadik helyezett sorrendje, újabb öt lövés után kihirdetik az ötödik és hatodik helyezettet, míg az ötödik sorozat végén eldől, hogy ki lett a harmadik és negyedik. Az első két helyen álló sportlövő pedig egy 16 pontig tartó csatában dönti el az aranyérem sorsát.

A három magyar döntős közül a 10 méter légpuska versenyszámban a férfiaknál Péni István ötödikként jutott a nyolcas döntőbe 628.7 körrel. A kétszeres Európa-bajnok Péni a döntőben 205.3 körös teljesítménnyel hatodik lett. A 10 méter légpuska versenyszámban Mészáros Eszter 633.6 körös kimagasló teljesítménnyel az első helyen kvalifikálta magát a nyolc közé. A döntőben a tokiói olimpikon magyar versenyző 153.9 körrel a hetedik helyen zárt. A nők 10 méter légpisztoly számában is volt magyar a nyolcas döntőben Major Veronika 579 kört lőtt az alapversenyben és másodikként jutott tovább. A döntőben a szám Európa-bajnoki bronzérmese 194.4 körrel a hatodik helyen végzett.

A sportág idei 25/50m-es Európa-bajnokságán Wrocláwban (szeptember 5-18.), illetve a kairói világbajnokságon (október 12-25.) a puska és pisztoly számokban már párizsi olimpiai kvótákat osztanak.

Mayer
Fotó: duol.hu

Torna. Jól teljesítettek a magyarok a várnai Challenge-világkupa zárónapján, ahol Mayer Gréta ezüstérmet szerzett talajon, Tomcsányi Benedek pedig korláton ötödikként fejezte be a viadalt. Benedek jó gyakorlatot adott elő korláton, de a helyszínen tartózkodó Szűcs Róbert vezetőedző beszámolója szerint a leugrás egy picit mélyre jött, így is 13.350 ponttal - három helyet javítva a selejtezőbeli eredményén - ötödik lett. A hölgyeknél Mayer Gréta talajon élete első világkupa-döntőjében mindössze öt századdal lemaradva a győztestől a második helyen végzett, 12.950 ponttal.

Ritmikus gimnasztika. Két hatodik helyet szerzett a felnőtt együttes kéziszer-csapat a portimaói Challenge-világkupáján.

Az Urbán Szabó Mónika, Mészáros Mandula Virág, Varga Lujza, Szabados Dóra, Jurca Lilla és Farkas Júlia összeállításban kiutazó felnőtt együttes 5 karika gyakorlatával (26.450) és a 3 szalag 2 labda koreográfiával 22.350 ponttal egyaránt a hatodik helyen végzett.
Egyéniben az olimpikon Pigniczki Fanni karikával 26.250, míg buzogánnyal 26.550 pontot kapott, amely mindkét esetben a nyolcadik hely megszerzéséhez volt elegendő. Wiesner labdagyakorlatát 27.150 pontra értékelte a zsűri, így a hetedik pozícióban zárt.

Bondar Anna es Greet Minnen
Fotó: Facebook/Hungarian Tennis

Tenisz. A francia nemzetközi bajnokságon már csak egy magyar, Bondár Anna van versenyben, aki a belga Greet Monnen oldalán a Gálfi Dalma, Anna Kalinszkaja magyar, orosz kettőst győzte le 7:5, 6:3. A 16 között az Alicja Rosolska, Erin Routliffe lengyel, új-zélandi páros vár a magyar-belga duóra.


Nyitókép: Janos M Schmidt / triathlon.org