MA2 1634
2022. 02. 07.

Drámai döntő 1000 méteren

Liu Shaoang harmadik helyen ért célba a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres távján; ebben a sportágban ez az első magyar egyéni dobogós helyezés, egyúttal az első téli olimpia, amelyen a magyarok egynél több érmet nyertek. Két napja a vegyes váltó lett harmadik.

Három magyar férfi és egy női magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó szerepelt az 1000 illetve 500 méteres számok negyeddöntőiben a Capital Indoor Stadionban. Már a negyeddöntőkben látszott, hogy nagy csaták lesznek az egyes futamokban.

20220207 MA gyorskorcsolya 2 nap 08

A férfiak 1000 méteres negyeddöntőjében Liu Shaoang hozta a továbbjutáshoz szükséges második helyet. Bátyját, Liu Shaolin Sándort a bírók juttatták az elődöntőbe, míg Krueger John-Henry-t a bírák szabálytalanság miatt kizárták futamából.

20220207 MA gyorskorcsolya 2 nap 027

Az elődöntőben a Liu testvérek egy futamba kerültek. Sándor megnyerte a futamot, Ádót szabálytalanul akadályozták, így a bírók őt is a döntőbe juttatták.

20220207 MA gyorskorcsolya 2 nap 026

A fináléban két magyar - akiknek édesapjuk kínai - és három kínai korcsolyázó csapott össze. A közel 1000 fős nézősereg utóbbiakat támogatta, és már javában tartott a körözés, sőt, a világkupában ezen a távon vk-hatodik Liu Shaoang az élen is állt, amikor a nagy hangzavarban alig lehetett hallani, hogy leállították a versenyt, mert egy törött korcsolyapenge veszélyessé tette a pályát, így azt javítani kellett.

Liu9

Az új rajtnál a kínaiak ismét megpróbálták "bezárni" a két magyart. Volt lökdösődés is, ebben Liu Shaoang leszakadt - akárcsak a négy éve 500 méteren győztes Vu Ta-csing -, és már nem erőltette a felzárkózást. A hajrára Li Ven-lung is elfáradt, így Liu Shaolin és Zsen Ce-vej küzdött az aranyért, amikor a magyar élre állt, volt egy kisebb ütközésük, de úgynevezett "kölcsönös felelősségnek" tűnt. A célegyenesbe fordulva a kínai két kézzel húzta vissza Liu Shaolint, aki így is elsőként haladt át a célvonalon. A zsűri aztán mindkét esetben a magyarok világklasszisát látta szabálytalannak, így nemcsak a futamból zárták ki, hanem sárga lappal a teljes mezőny végére sorolták.

Nézze meg galériánkban a célba érkezés kockáit.

Ádó végül bronzérmet kapott. Magyarországnak ez a 6. téli olimpiai bronzérme, összességében a 9. medálja a téli játékok történetében. Liu Shaoang a legeredményesebb magyar téli olimpikon 1 arany- és 2 bronzérmével.

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke szerint nehéz volt megélni hétfőn a rövidpályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres döntőjét. "Rossz volt megélni a döntőt. Látjuk, milyen a bíráskodás. Short trackben a legtöbbször nincs vége a futamnak akkor, amikor célba érkeznek a versenyzők. A befutási sorrend nem végleges, és sajnos most sem volt az. Azt látni lehetett, hogy a kínai versenyzők összedolgoznak". A sportvezető kiemelte: a magyar short track így is fantasztikusan teljesít." Jászapáti Petra 500 méteren elért hetedik helye is kiváló. A fiúk pedig az egész mezőnyben jól mozognak, erősek" - tette hozzá a MOB elnöke. "A hétfő a történtek ellenére is fontos nap a magyar olimpiai mozgalom számára, hiszen Liu Shaoang lett az első magyar egyéni téli olimpiai érmes, egyúttal ez az első téli olimpia, amikor egynél több érmet viszünk haza".

20220207 MA gyorskorcsolya 2 nap 038

A hölgyek 500 méteres negyeddöntőjében Jászapáti Petra rajt-cél győzelmet aratott. Az elődöntőben csupán 2 ezreddel maradt le az A döntőről. Végül a B fináléban a második helyet megszerezve összesítésben a szám 7. helyén végzett.

Toth zita

Magyar idő szerint hétfő hajnalban a női alpesi sízők óriás-műlesikló számában Tóth Zita is megkezdte olimpiai szereplését. Zita 56-os rajtszámmal indult a 82 fős mezőnyben, de hibázott a 44 kanyart és 47 kaput tartalmazó pályán, már a pálya első részén, a 10. kapunál rontott és kiesett.

Megjegyzendő, a címvédő Mikaela Shiffrin sem töltött sok időt a pályán, a kemény felületen az egyik kapuvétel nem sikerült neki, kicsúszott és ő is kiesett. Az első hatvan közül 16 síző esett ki, kettő pedig el sem indult. A 19 éves magyar versenyzőnek lesz még egy száma, szerdán műlesiklásban szerepel majd.

Konya munkában

Kedden a sífutó Kónya Ádámnak a férfiak sprintversenyében szurkolhatunk. A kvalifikációs futamban magyar idő szerint 10:02.45-kor rajtol a 90 fős mezőnyben.

(Fotó: Magyarock/Szalmás Péter, Molnár Ádám)

#Peking2022 #Shorttrack