Nyitokep Lukacs Handball
2021. 12. 13.

Az utóbbi évek legjobb szereplését nyújtották a női kézisek

A magyar női kézilabda válogatott lemaradt a negyeddöntőről a világbajnokságon.

A mezei futó kontinensviadalon hatodik a magyar vegyes váltó. Nem lesz magyar résztvevője a pekingi téli olimpia vegyes páros curlingmezőnyének. Nagy Konrád tartalékhelyről várja, hogy részt vehet-e a téli olimpia gyorskorcsolya versenyein. Mohamed Aida volt a legjobb magyar a franciaországi tőrvilágkupán.

Kézilabda. A két olimpia közötti női világbajnokságon az építkezés, az új csapat kialakítása lehetett a cél a vb csapatai számára. A magyar válogatott irányítását az olimpia után a fiatalabb korosztályok válogatottjaival sikert sikerre halmozó Golovin Vlagyimir vette át. Több fiatalt is beépített alakuló új csapatába. A lányok csoportjukból a második helyen jutottak a középdöntőbe a németek mögött.
Ott a dánoktól 30-19 arányú vereséget szenvedtek, majd Kongót és Koreát is biztosan győzték le, így a középdöntő csoportjuk harmadik helyén végeztek és nem jutottak tovább a negyeddöntőbe.

“A világbajnokságot követően sok mindent kell majd elemezni, a szakmai stábbal a csapat és a játékosok teljesítményét is kiértékeljük majd, a torna befejezése után komoly tapasztalattal bírunk majd” – mondta Golovin mester.

A legjobb nyolc között Dánia-Brazília, Spanyolország -Németország mérkőzésre kerül sor a felső ágon.

Az alsó ágon még egy-egy forduló hátra van, de a franciák és az orosz csapat már negyeddöntős a csoportjában és várja ellenfelét. A másik ágon a dán, norvég, svéd hármasból kettő csapat jut majd be a legjobb nyolc közé.

A magyar válogatott végső helyezése (10. vagy 11. pozíció) a fenti két csoport befejeztével dől el.
Magyarország világbajnokságon 2015-ben 11., 2017-ben 15., 2019-ben a 14. helyen végzett.

A következő 2023-ban rendezendő dán, norvég, svéd közös rendezésű világbajnokság már párizsi olimpiai kvalifikációs verseny lesz, hiszen a bajnok ott lehet majd a 2024-es játékokon.

Az elkövetkező két évben tovább kell építkezni, erősíteni a magyar válogatottat. Már ezen a világbajnoki tornán is több tehetséges fiatal játékos mutatta meg, hogy lehet rájuk számítani. Az európai női kézilabda igen erős, hiszen a világbajnoki negyeddöntősök között csupán a brazilok képviselik más földrész nemzeti válogatottját. A jövő évi Eb-n már bizonyíthatja a magyar válogatott, hogy jó úton jár, és 2024-ben is ott a helye az ötkarikás játékokon.

A kiserleti negyes 1

Atlétika. A mezei futó Európa-bajnokságot az írországi Dublinban rendezték 38 ország 612 atlétája részvételével.

Magyarországot egy vegyes váltó, továbbá az U20-as női csapat és egy női sportoló képviselte.

A vegyes váltóban az olimpikon Tóth Lili Anna kezdett, harmadikként adta át a stafétát, Pápai Márton és Ohn Kinga egyaránt a 8. helyen ért a váltóponthoz, majd a szintén olimpikon Szögi István hozta fel a válogatottat a brit, francia, belga, ír és spanyol váltó mögött a hatodik helyre.

Jól teljesített Pataki Anna, aki a 16. helyen ért a célba a felnőttek 99 fős mezőnyében.

Az U20-as női csapat; Varga Gréta (28.hely), Máramarosi Rita (50.), Urbán Zita (72.), Merényi Panna (84.), K. Szabó Gabriella (85.) a 13. helyet szerezte meg


Curling. Miután az Udvardi-Palancsa Dorottya–Kiss Zsolt duó 4 győzelemmel és két vereséggel jutott tovább a selejtező csoportjából a harmadik helyen az olimpiai kvalifikációs tornán, következhetett a negyeddöntő Korea ellen.

A magyar kettős a legfontosabb meccsen céltudatosan és elszántan lépett a jégre, tudván, hogy a mérkőzés eredményének mekkora súlya van.

„Az egész mérkőzésen koncentráltan és nagyon precízen játszottunk, de ellenfelünk is hibátlanul teljesített. Néha sajnos a szerencse sem segített, de ez a sportban nem lehet indok. Az utolsó end előtt még vezettünk, de a koreai páros a végén a power play endjében fordítani tudott” – mondta Dorottya.

A meccs végeredménye 7-5 lett, ezzel Korea menetelhetett tovább a kvóta megszerzéséért.

A maradék két olimpiai kvótát végül Ausztrália és az Amerikai Egyesület Államok szerezék meg. Ausztrália minimális különbséggel múlta felül Korea válogatottját (6-5), míg az USA nagyhatalmi presztízsmérkőzésen nyert Oroszország ellen 6-4-re.

A 2022-es téli olimpiai játékok curling vegyes páros mezőnye: Skócia, Norvégia, Svédország, Kanada, Olaszország, Svájc, Csehország, Ausztrália, USA, Kína (rendezőország).

Nagy Konrad MTI Czegledi Zsolt 1024x576

Gyorskorcsolya. Az utolsó lehetőség előtt állt Calgaryban a két magyar gyorskorcsolyázó Nagy Konrád és Bejczi Botond. Közülük Konrád állt közelebb az olimpiai kvótaszerzéshez. Ennek megfelelően idei legjobb idejét teljesítette 1000 és 1500m-en is, de ez is kevés volt ahhoz, hogy nyugodtan várhassa az olimpiát.

A világkupa első húsz helyezettje minden távon indulhat az olimpián. Igaz, nemzetenként maximum három sportoló. A további 10 indulói kvótát az egyes távok időranglistája alapján töltik fel.

Konrád mindkét távon teljesítette a minimum kvótaszintet, de 1000m-en 1:09.017-tel a 3. tartalék, míg 1500m-en 1:46.818-cal a 4. tartalék az olimpiára. Bejczi Botond nem tudott az alapszint közelében teljesíteni.

Mivel a négy világkupafutam után már nincs lehetőség a javításra, így a nemzetközi szövetség december 24-e előtti értesítésére kell várni, hogy ki az a 30 sportoló, aki indulhat a pekingi olimpián.

St maur noi torcsapat 1024x701

Vívás. Az év utolsó, magyar vonatkozású nemzetközi versenyén, a St. Maur-i női tőrvilágkupán az egyéni verseny 64-es főtábláján két magyar, Pásztor Flóra és Mohamed Aida volt érintett. Előbbi régi riválisával, a lengyel Walczykkal mérkőzött, az asszó közepéig együtt haladtak a felek, a befejezés viszont Walczyknak sikerült (14:15).

A 45 éves Mohamed Aida ismét bizonyította, hogy tartja a lépést a fiatalokkal. Izgalmas, fordulatos asszóban győzte le a kínai Cait 15:14-re. A 32 között a folytatás már nem sikerült. A kiemelt kanadai Harvey 15:7-re győzött ellene.

Vasárnap a két tokiói olimpikonnal, Kondricz Katával, Pásztor Flórával, továbbá a Mesteri Viktóriával és Pöltz Annával pástra lépő magyar válogatott a nyolcaddöntőben a lengyelektől 32:34 arányú vereséget szenvedett.

Ezzel jöhetett a folytatás a 9-16. helyért, ami ugyancsak nem volt zökkenőmentes. Az Ausztria elleni kötelező győzelem (45:34) után ugyanis “fájt” a spanyolok elleni vereség (42:45), itt egyedül Kondricz Katát lehetett dicsérni a jegyzőkönyv alapján.

Az már a sors fintora, hogy a 11. helyért az önmagukat alulmúló – egyébként, ha nem is ebben az összeállításban, de olimpiai bronzérmes – házigazdákkal, a franciákkal kerültünk szembe, akiktől 45:38-ra kaptunk ki, és ezzel a magyar csapat a 12. helyen végzett.

(Magyarock-összeállítás, képek: MKSZ, MASZ, Hunfencing, MTI/Czeglédi Zsolt)

#Heti összefoglaló