Atlétikai világbajnokság az Egyesült Államokban
2022. 07. 18.

A vb-bronzérmes Halász Bence túlszárnyalta a 80 métert

Az atléta Halász Bence élete legjobb teljesítményével világbajnoki 5. helyezett. Húsz magyar vívó verekedte fel magát a főtáblára a világbajnokságon. Az asztaliteniszező Majoros Bence jutott a legmesszebb a magyarok közül a budapesti ITTF-tornán. A teniszező Bondár Anna 50. a WTT-ranglistán. Minden idők legjobb magyar teljesítménye a birminghami Világjátékokon, több magyar olimpikon részvételével.

Atlétikai világbajnokság az Egyesült Államokban
Fotó: MTI, Robert Ghement

Atlétika. Az amerikai Eugene-ban két magyar részvételével zajlik a 2022-es világbajnokság. A dobószámokban az első bajnokot a férfi kalapácsvetésben avatták. Az olimpikon Halász Bence a selejtező B-csoportból 79.22,-es dobással biztosan jutott be a fináléba. Ott az első két sorozatban 79.12, majd 79.46 méteres dobásai is azt mutatták, jó erőben versenyez, harmadikra először repült kezéből a szer nyolcvan méter fölé: az eredményjelző 80.15 m-t mutatott. Az egyéni csúcs, a bűvös 80 m túlszárnyalása végeredményben az ötödik helyet jelentette az elképesztően erős mezőnyben a fiatal sportoló számára. Bence a 9. magyar kalapácsvető, aki túlszárnyalta a 80 m-t . A kilencek között találjuk az olimpiai bajnok Kiss Balázst és Pars Krisztiánt is; van kiket követnie a 24 éves sportolónak.

„A világbajnokság előtt megvolt a formába hozás, de az egész éves munkát úgy építettük fel, hogy augusztusra, a müncheni Európa-bajnokságra legyen minden a helyén” – mondta Bence, akinek éppen ezért nincs leállás, kedden újra edzésbe áll, majd másfél hetes kemény munka után jön a finomhangolás. Addig három verseny is lesz, július 26-án a 14. Németh Pál-emléknap Szombathelyen, augusztus 6-án a lengyelországi Gyémánt Liga-viadal és augusztus 8-án a Gyulai István Memorial Székesfehérváron.

A másik magyar induló, az olimpikon Krizsán Xénia a hétpróbában négy szám után a 11. helyen várta a hétfői folytatást.

Vb kardcsap mindenki behar
Fotó: @PHOTOPAVIA

Vívás. A kairói világbajnokságon befejeződtek a vívók előcsatározásai három fegyvernem hat szakágában. Húsz magyar sportoló folytathatja a versenyszámok 64-es főtábláján. Hétfőn női párbajtőrben Kun Anna, Büki Lili, Muhari Eszter, Nagy Kinga, férfi kardban Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, kedden női tőrben Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Pöltz Anna, férfi párbajtőrben Koch Máté, Siklósi András, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid, szerdán női kardban Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza,  férfi tőrben Dósa Dániel, Szemes Gergő lép pástra. Csütörtöktől szombatig a csapatversenyekkel zárul a világbajnokság.

Bence majoros budapest jpg
Fotó: asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. Két hétig a BOK-csarnokban pattog a fehér celluloid-labda. A világ legjobb asztaliteniszezői három tornán mérik össze tudásukat. Az első hét már le is zárult hatalmas ázsiai fölénnyel. Egyéniben, női és vegyes párosban kínai, férfi párosban koreai sikerrel fejeződött be a star contender-verseny.
A legjobb magyar Majoros Bence a 16-ig menetelt a férfi egyesek mezőnyében. Ezzel azonban még nem ért véget a budapesti asztalitenisz-nagyüzem, a WTT európai nyári sorozatának keretében hétfőtől a bomba erős champions- és az alacsonyabb besorolású feeder-versenynek ad otthont párhuzamosan a BOK-csarnok. Az előbbiben ott lesz Póta Georgina és Majoros Bence.

Budapesti tenisztorna
Fotó: MTI, Kovács Tamás

Tenisz. Az 250 ezer dollár (100 millió forint) összdíjazású budapesti salakpályás női tenisztorna elődöntőjéig jutott a kilencedik helyen kiemelt Bondár Anna. A torna későbbi győztese állta az útját 6:3,6:4 arányú győzelmével. Bondár a budapesti tornán elért teljesítményével a WTA ranglistán 3 helyet javítva az 50. helyre tornázta fel magát. A verseny 1996 óta íródó történetében – közben 2014 és 2020 között Bukarest volt a helyszín – Szávay Ágnes nevéhez fűződik a legjobb hazai eredmény, aki 2009-ben és 2010-ben is elhódította a trófeát.


A női ranglista magyarjai: …50. (53.) Bondár Anna 1097 pont,…95. (81.) Gálfi Dalma 680, …108. (94.) Udvardy Panna 625, …132. (129.) Jani Réka 475, …294. (299.) Babos Tímea 214. A férfi ranglista magyarjai: …98. (97.) Fucsovics Márton 572,…165. (168.) Piros Zsombor 322,…245. (251.) Valkusz Máté 200,…255. (260.) Marozsán Fábián 192.

1360
Fotó: nvesz.hu

Világjátékok. Befejeződött az egyesült államokbeli Birminghamben megrendezett nem olimpiai sportágak 11. világjátéka; 112 ország több, mint 3600 sportolója vett részt az eseményen. Magyarország 27 érmet gyűjtve, 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal, várakozáson felül teljesítve minden idők legsikeresebb világjátékok-szereplését produkálta, és az éremtáblázaton a 6. helyen végzett. Több olimpikon sportoló is erősítette a magyar küldöttséget és érmeikkel hozzájárult a sikerekhez.

Aranyérmes:
Uszonyos úszás – Senánszky Petra, 50 méteres uszonyos gyors, Senánszky Petra, 100 méteres uszonyos gyors
Uszonyos úszás – Holoda Péter, 100 méteres uszonyos gyors
Vízi és életmentés – Női 4X50 méteres akadályváltó (Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn)
Vízi és életmentés – Férfi 4X50 méteres akadályváltó (Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor)
Vízi és életmentés – Férfi 4X50 méteres vegyes váltó (Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor)

Ezüstérmes:
Uszonyos úszás – Női 4X100 méteres felszíni váltó (Senánszky Petra)
Vízi és életmentés – Női 4X50 méteres vegyes váltó (Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn)

Bronzérmes:
Ritmikus gimnasztika – Pigniczki Fanni, labda
Ritmikus gimnasztika – Pigniczki Fanni, karika


Nyitókép: MTI, David J. Phillip