Shortrack mob szalmaspeter peking bronz
2022. 02. 06.

Olimpiai bronzérem születésnapra

Helyi idő szerint vasárnap este átvették a bronzérmet a vegyes váltóval harmadik helyezett magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók a pekingi téli olimpián.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia összeállítású magyar staféta a kínaiak és az olaszok mögött lett bronzérmes a 2000 méteres váltó A döntőjében, szombaton. A versenyszám 2022-ben, a kínai fővárosban debütált a játékokon.

Lehet-e nagyobb ajándék egy születésnapon, mint egy olimpiai érem? Kónya Zsófia éppen február 6-án ünnepli e jeles napot.

Konya zsofia magyarock

Zsófinak szépen csillog a születésnapi bronz.

A téli olimpiákon hagyomány, hogy nem a versenyek végén azonnal, még aznap osztják ki az érmeket, hanem másnap este, ünnepség keretében, az úgynevezett Medál Pláza ad otthont az éremátadásnak. Mivel a sportágak versenyeit általában több helyszínen rendezik, nem várják el a sportolóktól, hogy akár 2-300 kilométert utazzanak oda-vissza, ezért az olimpiai falukhoz közel építik ki a ceremónia központját. Ennek megfelelően óriáskivetítőn közvetítik és követhetik a távolabbi eseményeket, megadva egymásnak a tiszteletet.

A magyar váltó Pekingben a Madárfészek és a Vizes Kocka szomszédságában található téren vehette át a nemes medáliát. A stafétagyőztes hazai kínaiaknak is köszönhetően népes tábor köszöntötte a pódiumra lépőket, köztük Gyulay Zsolt, a MOB elnöke, Vékássy Bálint főtitkár és Fábián László sportigazgató. Turisták, külföldi nézők a világjárvány miatt bevezetett szigorú szabályozás miatt továbbra sem vehetnek részt az ötkarikás eseményeken.

Magyarországnak ez az 5. téli olimpiai bronzérme, összességében a 8. medálja a téli játékok 1924 óta íródó történetében. A pekingi bronzéremmel Magyarország vasárnap norvég, svéd, orosz dobogó után az éremtábla 16. helyén áll.

(Fotó: Magyarock/Szalmás Péter, Molnár Ádám)

#Peking2022 #Shorttrack