Dunai archiv facebook dunai
2022. 06. 26.

A zöld gyeptől a római bronzon át a jogi doktorátusig – 85 éves Dunai I. János

Liu, Lőrincz, Varga, korábban Keserű, Novák, Konrád, Török, Melis, Nagy, Tóth-Harsányi, Detre, Nébald, Steinmetz… Olyan magyar testvérpárok, melyek két tagja is felállhatott az olimpiai dobogóra. A Dunaiék is közéjük tartoznak, hiszen Antal arany- és ezüst, János bronzéremmel gazdagította ötkarikás értéktárunkat. Most Jánost köszönjük – 85 esztendős.

Dujmov Iván (Dunai I. János) 1937. június 26-án született a szerb határhoz közeli, Bács-Kiskun megyei Gara településen. A Bajai Bácska NB III-as csapata után került a Pécsi Dózsába, eredményeit ott érte el. 266 NB I-es mérkőzésen 70 gólt értékesített. Pályafutása elején, 1960-ban egy Anglia elleni mérkőzésen (2:0) öltötte magára a cí­meres mezt. Olimpiai bronzérmes, egyszeres felnőtt, ötszörös B-válogatott, tízszeres utánpótlás-válogatott. Rómában bronzérmes a magyar válogatottal; Albert, Novák, Göröcs, Dalnoki és a többi legendával lépett pályára öt mérkőzésen, ahol összesen négy gólt rúgott, végül bronzéremmel térhetett haza az 1960-as ötkarikás játékokról. A Fradival 1965-ben afrikai túrán szerepelt.

Dunai valogatott 1959

1959. Magyarország - Olaszország "B" 2:0.

„Magas termetű, sajátságos mozgású játékos, kimondott csatár a belső posztokon. Jó cselezőkészségű, jól fejelő befejező és az ellenfél védel­mében zavart keltő adottságokkal. Rúgótechnikában az egykori Bradára hasonlí­t, lövései kiismerhetetlenek. Instabilnak tűnő mozgásá­ban mindig talpon marad, és valamiképpen lövéshez jut” – jellemezte egykori csapatársa, Kamondi Imre.

Labdarúgás  Világbajnoki felkészülés 1962.

Dunai János és Tichy Lajos (b) labdarúgók erősítő gyakorlatokat végeznek a népligeti Építők stadionjában. A magyar labdarúgó-válogatott tagjai az 1962. évi világbajnokságra készülnek.MTI Fotó: Petrovits László

A TF-en labdarúgóedzőként diplomázott és elvégezte a jogi egyetemet is. A pályán szerzett tapasztalata és tanulmányai megalapozták szakmai pályafutását is. A hetvenes évek elejétől edzőként dolgozott többek közt Pécsen, Keszthelyen és Szigetváron, majd a nyolcvanas évek közepétől sportvezető a Keszthelyi Haladás ügyvezető elnökeként, a Baranyai megyei Labdarúgó-szövetség elnökségi tagjaként, a megyei labdarúgó-szövetsége edzőbizottságának vezetőjeként; később Baranya megyét a MOB-ban is képviselte.

Szintén labdarúgó testvéröccse, a ma is népszerű „Anti bá”, Mexikóban arany-, Münchenben ezüstérmes lett csapatával.

Néhány esztendeje a PécsiStopban olvashattuk, hogy János bácsi napjait a pécsi szőlőhegyen tölti, és nagyon büszke arra, hogy napjainkban tanítványai, például Sólyom Csaba, Dienes András edzők is benne vannak a szakma élvonalában. Kívánjuk, hogy mindennapjai mindezek jegyében teljenek a jövőben is.

Isten éltesse Dunai Jánost!

(Fotó: Facebook/dunaijanosdr; Dunai Dujmov János, archív és MTI/Petrovics László)

#Labdarúgás #Szülinap