274924355 5572254736121443 5533383892879951968 n
2022. 03. 08.

Junior vb-érmekkel az EYOF-ra

Két, a vuokatti EYOF-ra készülő versenyző is érmet szerzett a gdanski short track világbajnokságon; sok más sportágban is magyar sikerek születtek: az elmúlt hét összefoglalója következik.

Gp nagy ezust

BUDAPEST, Hungary 4-5-6 March 2022 Grand Prix Epee Womenâs and Menâs In photo: Photo by Eva Pavia - #BizziTeam / FIE

Fotó: @PHOTOPAVIA

Vívás. Végre ismét nézők előtt rendezhetett rangos vívóeseményt Budapest. A BOK Sportcsarnokban léptek pástra a világ legjobb férfi és női párbajtőrözői a Kulcsár Győző-, illetve a Sákovics József GP-emlékversenyen.

A magyar vívók kitettek magukért: kilenc férfi és három női vívónk jutott fel a 64-es főtáblára. A férfiak közül hatan verekedték be magukat a legjobb 16 közé. Kun Anna és Nagy Dávid – akik a civil életben is egy párt alkotnak – egyaránt a dobogó második fokára állhattak fel, ami egyben mindkettőjük eddigi legnagyobb nemzetközi sikere. A verseny erősségére jellemző, hogy egy időben három páston, három egyéni olimpiai bajnokot láthattunk, a végső győztes londoni bajnokot, a venezuelai Linardót, a riói győztes Park-ot, és Tokió bajnokát, a francia Cannone-t. Utóbbit Bányai Zsombor verte 15:10 arányban a 32 között.

A női kardozók Athénban szerepeltek világkupa-versenyen. A szakág legjobbja, Márton Anna gyermeket vár, ám távollétében a Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, László Luca, Pusztai Liza négyes az ötödik helyen végzett, ami azért is fontos, mert igy a lányok továbbra is a világranglista első felében tanyáznak.

Az elmúlt hét nem csak a felnőttekről szólt. A juniorok és a kadett versenyzők Európa-bajnoksága hétfő este ért véget Újvidéken, és fiataljaink minden eddigi csúcslistát átírtak. Kilenc aranyérem, mellette 4 ezüst és 3 bronz volt a termés, amivel megnyerték a junior, majd a kadett éremtáblázatot. Valamennyi fegyvernem felálhatott a dobogóra, és a hatból ötnek jutott arany is!

Kerékpár. Szombaton rendezték az idény első nagy egynapos országúti kerékpárversenyét, a Siena körüli Strade Bianchét, amelyen Fetter Erik, Dina Márton és Valter Attila személyében három magyar bringás is rajthoz állt. A Sienából induló, és oda visszatérő mezőnyre 184 kilométer várt. A táv közepén a mezőnyt heves oldalszél lepte meg, aminek az eredménye hatalmas bukás lett. Ebből szerencsére a magyarok kimaradtak.

A mieink közül Valter ment a legjobban, aki csapata legjobb napi eredményét is szállította. 75 km-rel a vége előtt sikerült felzárkóznia a főmezőnyhöz, és innen már végig a legjobbak között tudott maradni. Picivel több, mint 1 perccel a győztes szlovén Pogacar mögött ért a célba a szenzációsnak számító negyedik helyen, mellyel 175 UCI pontot szerzett. A magyar kerékpársportnak ez az eddigi legjobb, egynaposon elért eredménye!

Fetter Erik 8:14 perc hátránnyal a 47. helyen ért célba, Dina Márton nem fejezte be a versenyt.

20220305 ESP HUN Klujber2
Fotó: mksz.hu

Kézilabda. A magyar női válogatott Eb-selejtezőn lépett pályára Santanderben. Az elmúlt héten hazai pályán Tatabányán két góllal szenvedett vereséget a csapat. Most sikerült a visszavágás Szöllösi-Zácsik Szandra vezérletével, aki öt góllal járult hozzá a három gólos magyar sikerhez. A győzelem azt is eredményezte, hogy ha a lányok a portugálokat és a szlovákokat is legyőzik a hátralévő két csoportmérkőzésen, akkor az élen fejezik be a selejtezősorozatot.

A csoport állása: 1. Magyarország 6 p (+13), 2. Spanyolország 6 p (+5), 3. Portugália 4 p (-6), 4. Szlovákia 0 p (-12)

A 2022-es északmacedón-montenegrói-szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságra a csoport első két helyezettje jut ki.

Peresztegi dobogo
Fotó: Matsz.hu

Torna. A magyar női tornászok Dohában szerepeltek világkupa-versenyen.

Az élete első felnőtt versenyén indult Peresztegi Nóra 12.733 ponttal második lett gerendán, és csaknem hét tizedet javított a selejtezőben elért eredményén. Szintén ezüstérmet szerzett ugrásban Bácskay Csenge. Böczögő Dorina talajon állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

„Összességében az egész csapattal meg vagyok elégedve, jó első verseny volt” – nyilatkozta Draskóczy Imre szövetségi kapitány. Hozzátette, mindenki határozott és magabiztos volt.

275304528 5587163337963916 2883757985704241976 n
Fotó: MOKSZ

Rövidpályás gyorskorcsolya. A gdanski junior világbajnokságon a sportág közvetlen magyar utánpótlása lépett jégre.

A pekingi olimpián a férfi váltó tagjaként hatodik Nógrádi Bence 2., a világkupán szintén a felnőtt váltóban szereplő Jászapáti Péter 3. lett 500m-en.

A női 1500 méteren Végi Diána Laura a “B” döntőben végzett a 3. helyen, és szintén 3. lett a női 500 méteres táv “B” döntőjében a 2022. évi téli EYOF-ra készülő Somodi Maja is.

A férfiak mezőnyében az 1500 méteren Jászapáti Péter 4. lett, alig lemaradt a dobogóról.

A verseny zárásaként mindkét magyar váltó felállhatott a dobogóra. A fiúk négyesét erősítette a szintén az EYOF-ra utazó Granasztói Ádám, továbbá Jászapáti Péter, Major Dominik, Nógrádi Bence. Ők az olaszok mögött ezüstérmet szereztek.

A lányok, Albert Viktória, Somodi Maja, Szigeti Dóra, Végi Diana Laura alkotta négyese a kanadai és holland váltó mögött harmadik lett.

A következő téli olimpiára ebből a keretből többen is esélyesek arra, hogy Magyarországot képviseljék, ez pedig azt mutatja, hogy az utánpótlás-nevelésünk megfelelő – mondta Telegdi Attila a gyorskorcsolya szakági vezető.

Dk paros
Fotó: huntennis.hu

Tenisz. A magyar csapat dicséretesen helyt állt az ausztrálok elleni Davis-kupa találkozón.

Az első két egyes találkozón Piros Zsombor veszített, Fucsovics Márton győzött, így 1:1-ről várta a világdöntő selejtezőpárharc folytatását a Nagy Zoltán irányította gárda.

A szövetségi kapitány Fucsovics Márton helyett Valkusz Mátét jelölte Marozsán Fábián mellé páros játékosnak. A fiatal magyar kettős hihetetlen érett játékot nyújtva, végig koncentrálva 6:4, 6:4-re legyőzte az esélyesebb John Peers/Luke Saville duót, így 2:1-es vezetéshez juttatta a magyar csapatot.

A befejező két egyesben Piros 6:4, 6:4-re, Fucsovics 7:6 (4), 6:4-re veszített.

Ausztrália ezzel a sikerrel részt vehet a Dk-döntő szeptemberi csoportküzdelmeiben, míg a magyar válogatott szeptemberben osztályozót vív a világcsoportban maradásért.

(Nyitókép: Hunskate Facebook)

#Vuokatti 2022