Salim Omar negyzet
2021. 07. 06.

A magyar taekwondós, akinek Zlatan Ibrahimovic gratulált a kvótájához

Az olimpiai kvótát szerzett takwondós, a 18 éves Salim Omar indul először a magyarok közül edzőtáborozni Japánba. Édesapja edzőként, bátyja edzőpartnerként fogja kísérni a fiatal versenyzőt.

Salim Omar már július 7-én elindul Japánba, hogy akklimatizációs edzőtáborban készüljön élete eddigi legnagyobb sporteseményére. Olimpián, magyar színekben induló versenyzőnek 21 év után drukkolhatunk újra. Tochigi minden feltételt biztosít a felkészüléshez, és nagyon várják a prefektúrába érkező első magyar különítmény érkezését.

Felnőtt versenyzőként az első évedben máris kvalifikáltad magad a tokiói olimpiára, ráadásul magyar színekben. Mit jelent neked ez a siker, és hogyan készülsz a megmérettetésre?

Ez volt az álmom és nagyon örülök neki, hogy sikerült kijutnom Tokióba. Arra próbálunk figyelni, hogy ugyanúgy készüljünk az olimpiára, mint bármilyen másik versenyre.


A Tocsigiben található harcművészeti központ (Fotó: Tocsigi)

Édesapáddal és bátyáddal indultok július 7-én Japánba, Tochigi prefektúrába edzőtáborozni, hogy akklimatizálódjatok a verseny előtt. Jártál-e már valaha Japánban és tudod-e, hogy milyen körülmények várnak kint rátok?

Nem voltam még sohasem Japánban, de már többször jártam Ázsiában, például Koreában. Azt hallottuk, hogy nagy szeretettel várnak minket, és egy vadonatúj harcművészeti központban tudunk majd edzeni. Tisztában vagyunk azzal a ténnyel is, hogy a világjárvány miatt nagyon szigorú intézkedések mellett tartják meg az olimpiát, ez mindenkinek egy speciális helyzet lesz. Tochigiben is sok korlátozás várható az edzőtáborozásunk alatt.

Los Angelesben éltek, de magyar gyökerekkel is rendelkezel. Hogy nyilvánul ez meg a mindennapi életedben? Ismered-e a magyar nyelvet, a magyar konyhát és vannak-e magyar barátaid?

Igen, apukám már elkezdett nekem segíteni a magyar nyelv elsajátításában, több kifejezést ismerek már. Szeretem a magyar ételeket, például nagy kedvencem a nudli és a nokedli. A magyar válogatottból is szereztem már barátokat, akikkel szoktam magyarul beszélgetni.


Zlatan Ibrahimovic és Salim Omar (Fotó: Salim Gergely)

Van egy nagyon ismert támogatód, a svéd világsztár focista Zlatan Ibrahimovic. Hogyan közölted vele a jó hírt, hogy kvótát szereztél és mit szólt hozzá?

A verseny után már láttam Zlatan Instagramján, hogy egy posztban azt írta ki, hogy én vagyok a legjobb. Tehát ő már azelőtt tudta a hírt, hogy sikerült győznöm, mielőtt egyáltalán tudtam volna neki írni. Nagyon jól esett, hogy ilyen figyelemmel követte a versenyeimet, és végig drukkolt nekem.

A versenytársakat ismerve milyen esélyekkel indulsz az olimpián?

Ezt most nagyon nehéz lenne megjósolni, és őszintén szólva nem is szeretnék az ellenfeleimre figyelni, csakis saját magamra. Egyelőre Tokióra fókuszálok csak, és a verseny után ki fogjuk találni, hogy hogyan legyen a jövő.

(Merényi Krisztina, Nyitókép: MTK)


A szerző, Merényi Krisztina több évtizede dolgozik japán tolmácsként és újságíróként. 2019 októbere óta a Japánban található Tochigi prefektúra kormányzójának felkérésére végez koordinátori feladatokat a tokiói olimpián résztvevő és Tochigiben edzőtáborozó magyar csapatok részére. Kakehashi elnevezésű blogját 2020 nyarán azzal a szándékkal hozta létre, hogy Japánnal, a japán kultúrával, illetve az olimpiával kapcsolatban osszon meg érdekes és újszerű tartalmakat.

#Tokyo2020 #Taekwondo