Liu testverek
2022. 02. 09.

Liuék pontszerzők 1500-on

A férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyszámában Liu Shaoang a negyedik, Liu Shaolin Sándor a hatodik helyen ért célba a téli olimpián. Tóth Zita síző és a snowboardos Kozuback Kamilla befejezte a versenyzést Pekingben.

20220209 MA gyorskorcsolya 3 nap 023

Szerdán a férfiak 1500 méteren egészen a fináléig meneteltek, a nők 1000-en selejteztek.

32 hölgy között Kónya Zsófia a harmadik futamban a harmadik helyen haladt, amikor ártatlan szituációban elesett az egyenesben, mert hátulról a pengéje nekiütközött a holland Velzeboer korcsolyájának. A videózás alapján a magyar versenyző hibázott, a holland vétlen volt, így Zsófi értékelhető idő nélkül kiesett. Az utolsó, 8. futamban Jászapáti Petra taktikusan teljesített. A táv egy részében vezette a mezőnyt, de a végén az amerikai Santos megelőzte. A második hely számára továbbjutást jelentett a pénteki negyeddöntőbe. Az időmérő óra 1:28.392-t mutatott, ami új országos csúcs. A korábbi rekordból 30 ezredet faragott le, és adta át a múltnak az ausztrál születésű Lockett Deanna 2019-es rekordját.


20220209 MA gyorskorcsolya 3 nap 07

A férfiak 1500 méteres negyeddöntőjében a Liu testvérek futamgyőzelemmel kerültek az elődöntőbe. John-Henry Krueger harmadik helye is elődöntőt ért, ráadásul Liu Shaolin Sándor 2:09.213-as idővel megjavította az olimpiai rekordot.

20220209 MA gyorskorcsolya 3 nap 06

Az elődöntőben a három magyar három különböző futamba kapott besorolást. Liu Shaolin Sándor kezdett, és egy rövid ideig élen haladt, majd fokozatosan csúszott vissza, és amikor ismét előre akart törni, úgy tűnt, szabálytalanul vágott a kanadai Dion elé. Videózás következett, de a zsűri szerint nem történt szabálytalanság, így a másodikként célba érő magyar a döntőbe került.

Krueger John-Henry bátor versenyzéssel az utolsó helyről feljött a második helyre, majd a harmadikra csúszott vissza, amikor a lökdösődésben ütemet veszített Knegt miatt, így hatodiknak csúszott be 2:18.70 perccel. A zsűri döntése alapján Krueger a kisdöntőbe került, a holland pedig a kizárás sorsára jutott.

Liu Shaoang óvatosan kezdte futamát, majd kicsúszások miatt hirtelen a harmadik helyen találta magát. Aztán ritmust váltott, élre állt, és nem engedte ki kezéből a futamgyőzelmet. Szabálytalanságok miatt két vetélytársát is kizárták a futamból, a vétleneket, három versenyzőt pedig döntőbe juttattak, így ott összesen tíz gyorskorcsolyázó küzdhetett az érmekért.

20220209 MA gyorskorcsolya 3 nap 09

John-Henry az utolsó egyenesben előzte meg riválisait, és megnyerte a B döntőt, ami a összesítésben a 11. helyet jelentette a számára.

Liu testverek2

A Liu testvérek három dél-koreaival, továbbá egy-egy orosz, kanadai, kazah, brit és olasz ellen léptek jégre a fináléban. A tömegben az első sorban rajtolt a két magyar, eleinte vezettek is, majd fokozatosan csúsztak vissza, voltak a 3-4., majd 5-6. pozícióban is, a hajrát pedig a 4-5. helyen kezdték. Az élen a koreai Hvang diktálta az iramot a kanadai Dubois előtt, ráadásul jól összedolgoztak, tempójukat még az orosz Jelisztratov bírta, mögötte viszont kissé leszakadtak a magyarok. Az élcsoport végül ebben a sorrendben végzett a dobogós helyeken. Mögöttük jött be Liu Shaoang negyedikként, bátyját megelőzte a koreai Li, így ő hatodik lett. A finálé a hatalmas létszám ellenére meglepően nyugodt volt, nem nagyon kellett videóznia a zsűrinek, amely nem is büntetett meg senkit.

Szerdán Budapestről elindult a csapat után Pekingbe Varnyú Alex is, akit a váltók küzdelmében vesznek számításba. A férfi váltók elődöntőjét pénteken rendezik.

20220209 MA toth zita 07

Az alpesi síző Tóth Zita a sikertelen óriás-műlesiklás után a műlesiklás első futamában a 44. helyen teljesítette az első futamot. Az induló 88 sportoló közül 30-an estek ki. Közöttük volt a szám olimpiai bajnoka és nagy esélyese, az amerikai Mikaela Shiffrin is, aki hosszú ideig a pálya szélén bánkódott. Zita a második futamban is bátran versenyzett, és további 4 helyet javítva a 40. helyen végzett.

20220209 MA toth zita 023

"Hatalmas motivációt adott a jövőre nézve számomra ez az olimpia. Mindenképpen ott szeretnék lenni négy év múlva is a játékokon! " - mondta Zita.

20220209 005 BEIJING 2022 07 snowboard
Fotó: Peter Szalmas

Kozuback Kamilla, Magyarország első snowboardos olimpikonja, a slopestyle versenyszám után szerdán a félcsőben is rajthoz állt. A selejtezőből 22 induló próbált bekerülni a legjobb 12 közé, ami csütörtöki finálét jelenthetett.

20220209 017 BEIJING 2022 07 snowboard
Fotó: Peter Szalmas

A 17 éves magyar sportoló az első csúszásánál láthatóan a biztonságra törekedett, ugrásai nem voltak komplikáltak, a legnagyobb 3,4 méter, míg átlagosan 2,5 méter magasak voltak. A zsűri 35,50 pontra értékelte a produkciót, mellyel a 16. helyen állt, a 12-től közel 30 pontra volt.

A másodikban már lendületesebben ment, a korábbinál magasabbakat ugrott, ám a félcső utolsó szakaszánál rontott és elesett, így csupán 15 pontot érdemelt ki a bíráktól, s végül a 19. pozícióban zárt.

20220209 022 BEIJING 2022 07 snowboard

"Nem ez a legerősebb számom, a szezon közben sem sokat gyakorlom, de szerencsére itt most ki tudtam használni mind a három edzésnapot. Új trükkökkel is próbálkoztam. Remélem, a családom és Magyarország büszke rám, hogy indulhattam az olimpián" - mondta az M4 Sportnak Kamilla.

20220209 013 BEIJING 2022 07 snowboard
Fotó: Peter Szalmas

A Magyar Snowboard Szövetség elnöke, Bécsy Balázs közleményben jelezte, hogy Kamilla az elvárásokat túlteljesítette, és a pekingi pályával nem csak a tapasztaltabbak birkóztak meg nehezen.

"Kamilla egy nagyon tehetséges sportoló, Pekingben is szép ugrásokat láttunk tőle, a tudása, hozzáállása megvan, amit bőven van ideje fejleszteni a következő években. A személyisége is adott hozzá, hiszen fegyelmezett, nyugodt és szorgalmas, és aki ilyen mentális teherrel, miszerint első magyar snowboardosként képvisel egy országot, beugróként alig tudott gyakorolni egy olimpiai bemutatkozáshoz a slopestyleban, azután egy gigantikus félcsőben ilyen szép ugrásokkal végig tudott menni egy covid-eljárásokkal szigorított olimpián, annak nagy jövőt jósolok a pályán" - fogalmazott az elnök. Hozzátette: a sportág fejlődése fontos mérföldkőhöz ért a szereplésével.

"Szeretnénk, ha Kamilla olimpiai tapasztalata és Fricz Botond világversenyes tapasztalata jó példával szolgálna a soron következő generációnak, és minél több fiatal foglalkozna a snowboarddal versenyszerűen is. Kamilla nagyszerű bemutatkozása és bátorsága azt a falat törte át, hogy egy nyári sport fókuszú országból több havas sportban is ki lehet jutni egy téli olimpiára!" - mondta az elnök.

Csütörtökön a sífutó Pónya Sára a klasszikus stílusú 10 kilométeres versenyben áll rajthoz.

(Fotó: Magyarock/Szalmás Péter, Molnár Ádám)

#Peking2022 #Alpesi sí #Shorttrack