Short csapat
2022. 02. 16.

A férfiváltó B döntőt nyert Pekingben

A rövidpályás gyorskorcsolyázó férfiváltó győzött a B döntőben, Jászapáti Petra 1500 méteren az elődöntőig menetelt. Kékesi Márton a férfi műlesiklásban a 33. helyen végzett a pekingi téli olimpián, szerdán.

20220216 MA gyorskorcsolya 6 nap 021

A címvédő és világcsúcstartó magyar rövidpályás gyorskorcsolyaváltó az elődöntő után nem változtatott az összeállításán, így Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Nógrádi Bence vágott neki a hollandok és japánok ellen az 5000 méteres távnak.


20220216 MA gyorskorcsolya 6 nap 028

A magyarok eleinte a második, majd a harmadik helyen haladtak, de a táv kétharmadánál egy rövid időre az élen is haladtak. Az egyik Nógrádi-Krueger váltásnál azonban visszacsúsztak a sor végére. Ám ahogy fokozódott a tempó, és közeledett a vége, előbb Liu Shaoang lökte egy hellyel előrébb a testvérét, majd a hajrában, az utolsó kanyarban Liu Shaolin remek előzéssel futamgyőztesként haladt át a célvonalon.

Mivel az A fináléban nem volt szabálytalanság és kizárás, így a magyarok a B döntős győzelemmel a hatodik helyet szerezték meg.

20220209 031 BEIJING 2022 09 gyorskorcsolya

"Ez a váltó fizikailag és mentálisan is más volt, mint amelyik az elődöntőben futott. Ma tudtuk azt a taktikát alkalmazni, amit megszoktunk. Pár nappal korábban nem. Az egy más csapat volt, és ezért kellett módosítani az alaptaktikánkon. Akkor változtattuk, mert azt éreztük, szükség van rá. Nem biztos, hogy jól döntöttünk, de akkor hátrányokat kellett ledolgoznunk, ma már nem. Így Liu Shaolinnak most volt esélye a végén előzni, és ezt meg is tette. Az elődöntőben szerettünk volna egy olyan taktikát, hogy a végére maradjon ereje" - mondta Bánhidi Ákos az MTI-nek.

20220216 MA gyorskorcsolya 6 nap 016

Nógrádi Bence elmondta, az elődöntő után próbálta nem magát hibáztatni, és ebben a többiek is segítették. "Ez a jobb felállás, amit ma csináltunk. Ez van a lábakban. Sokkal jobb is volt" - fogalmazott.

20220216 MA gyorskorcsolya 6 nap 09

Az olimpia utolsó egyéni versenyszáma, a nők 1500 méteres távja 36 indulót számlát. Ezen a napon a főbírói teendőket Pádár Beáta látta el, aki eddig koronavírus-fertőzése miatt nem dolgozhatott a játékokon.

20220216 MA gyorskorcsolya 6 nap 02

Az első középdöntőben Jászapáti Petra eleinte a mezőny végén korcsolyázott, majd egy ritmusváltással egy kör alatt az élre állt, a hajrában pedig a koreai csak Csoj tudta megelőzni, így bejutott az elődöntőbe.

20220216 MA gyorskorcsolya 6 nap 05

Kónya Zsófia gyorsan feljött a második helyre, ám fokozatosan csúszott vissza, volt utolsó is, végül pedig egy kicsúszás miatt ötödik lett, így búcsúzott. Az egyik előzését szabálytalannak ítélték, így kizárták.

"Nagyon nem éreztem jogosnak a kizárást, szerintem befértem. Igen, volt kontakt, de ettől még szerintem szabályos volt. Sajnálom, nem így akartam zárni a pekingi olimpiát" - mondta az MTI-nek könnyes szemmel a 27 éves Zsófi.

20220216 MA gyorskorcsolya 6 nap 013

Az elődöntő második futamában Jászapáti Petra hasonló sorsra jutott, mint korábban Kónya Zsófi. Petra a táv elején a mezőny végére sorolt be, majd egy-egy előzéssel az ötödik pozícióba jött fel. Ám amikor gyorsult a tempó, és ő maga is ritmust váltott, úgy előzött a harmadik helyre, hogy közben a kanyar előtt ütközött az amerikai Santossal, és ezért - noha harmadiknak jött be - kizárták.

"Persze, jó lett volna megint egy számjegyű eredményt elérnem, de nagyon nehéz futamom volt. Próbáltam előzni, mert minimum a harmadik helyre fel kellett jönnöm. Volt egy lehetőség, ütköztünk. Megadták kizárásnak, ezt el kell fogadnom. Amúgy mindegyik olimpiai futásomra büszke vagyok" - mondta a vegyes váltóval bronzérmes gyorskorcsolyázó.

20220203 MA gyorskorcsolya edzes 022

A magyar rövidpályás válogatott befejezte olimpiai szereplését, helyi idő szerint péntek hajnalban utazik haza, és közép-európai idő szerint péntek reggel fél 9-kor érkezik meg Budapestre. A sportolók a repülőtérről egyből a Gyakorló Jégcsarnokba mennek, és ott 9:30-tól várhatják őket az ünneplők.

A magyarok minden idők legsikeresebb téli olimpiáján három érmet is szereztek: Liu Shaoang 500 méteren győzött - ezzel ő lett az első magyar egyéni téli olimpiai bajnok -, 1000 méteren harmadikként zárt, akárcsak a vegyesváltó. Ezen kívül 1500 méteren Liu Shaoang negyedik, bátyja, Liu Shaolin Sándor hatodik volt, a férfiváltó szintén a pontszerző hatodik helyen végzett. Magyarország az éremtáblázaton a 19., az 1-6. helyezettek ponttáblázatán a 18. helyen áll.

20220213 MA kekesi marton 012

Nagy hideg, mínusz 19 fok fogadta a férfiak utolsó egyéni alpesi számának indulóit a műlesiklás első futamában. A nem túl nehézre tűzött, de több trükkös részt tartogató pályán a 88 indulóból 34-en hibáztak, és kiestek. Egy indulót kizártak.

Kékesi Márton a felerősödő szélben agresszívan támadta a pályát, ám a tempója, főleg a meredeken jelentősen elmaradt a legjobbaktól, így közel nyolc másodperces hátránnyal a 40. helyen várta a folytatást, a célba érők közül 12 társát tudta megelőzni.

20220213 MA kekesi marton 010 2022 02 13 150312 jqbq

A második futamra szikrázó napsütésben került sor, igaz, a szél továbbra is fújt a jancsingi síközpontban. Mártonnak ezúttal is a pálya első fele sikerült jobban, utána többször is hibázott, végül a 45 célba érkezőből a 33. lett. Ebből a futamból hatan estek ki, további egy indulót kizártak.

"Többféle érzés kavarog bennem, de sokkal több a pozitív, mint a negatív. Az első futam lehetett volna sokkal jobb is, de volt egy komoly hibám, ha az nincs, akkor bejöhettem volna a legjobb harmincba, mint ahogy reméltem. A második menetem sokkal jobban sikerült, elengedtem magamat" - mondta Kékesi, aki négy éve ebben a számban 30. lett.
"Nehéz volt az ide vezető út, és az is hátrányt jelentett számomra, hogy a szlovén edzőm nem tudott kijönni velem az olimpiára a koronavírus-fertőzése miatt. Itt az olimpián időbe tellett, hogy megszokjam a körülményeket, mert a világkupa-versenyeket nem ilyen jellegű pályákon rendezik. Itt fontosabb volt a helyezés, mint a hátrány százalékban kifejezve".

(Fotó: Magyarock/Szalmás Péter, Molnár Ádám)

#Peking2022 #Alpesi sí #Shorttrack