Szoke Alex Oslo 1x1
2021. 10. 11.

A birkózó Szőke Alex vb-ezüst-, a vitorlázó Vadnai Jonatán Eb-bronzérmes

Az olimpiai ötödik helyezett Szőke Alex ezüstérmet szerzett az oslói világbajnokságon. Vadnai Jonatán a…

Az olimpiai ötödik helyezett Szőke Alex ezüstérmet szerzett az oslói világbajnokságon. Vadnai Jonatán a várnai Európa-bajnokságon lett bronzérmes Laser-hajóosztályban. Nagy csatában maradt le a dobogóról Rasovszky Kristóf a LEN Nyíltvízi Kupa utolsó futamában, Szardínián. Budapesten 13, közte 2 aranyérmet szereztek a magyar medencés úszók a világkupán. A világkupán búcsúzott a pályafutása alatt 6 olimpiai érmet szerző Cseh László az aktív versenyzéstől. A magyar női kézilabda-válogatott két győzelemmel rajtolt az Eb-selejtező csoportjában. Magyar kerekesek is indultak a pályakerékpáros Európa-bajnokságon.

Birkózás. Erőnyerőként kezdte a 97kg-os súlycsoport világbajnoki küzdelmeit az olimpiai ötödik Szőke Alex Oslóban. Két magabiztos siker után óriási csatában verte az amerikai Hancockot, így szombaton este a súlycsoport döntőjében az olimpiai bronzérmes iráni Szaravi ellen léphetett szőnyegre.

Az első három percben Alexet intették és iráni ellenfele egyszer sikerrel pörgette meg a magyar fiút. A második 3 percben ellenfelét intették, de Alexnek nem sikerült a földharcban pontokat elérnie, így hatalmas csata után végül meg kellett elégednie az ezüstéremmel.
A fiatal, 21 éves magyar birkózó méltó utódja lehet a korábbi világbajnok Kiss Balázsnak a következő években.

Vitorlázás. Vadnai Jonatán az utolsó előtti napon megtartott három erős szeles futamban nyújtott remek teljesítményének köszönhetően bronzérmet szerzett a Laser -hajóosztály várnai Európa-bajnokságán.

Az első három napon lezajlott öt válogatófutam után Jonatán a kilencedik, bátyja, az olimpikon vitorlázó Benjamin a harmincadik helyről jutott az aranycsoportba.

A fiatalabbik testvér, Jonatán az Európa-bajnokság második szakaszában az első négy futamban a 2., 3., 6. és 4. helyen ért a célba, ezzel pedig megszerezte a bronzérmet. A testvére a 24. helyen zárt a 115 fős mezőnyben.

A hajóosztály 1974 óta rendezett Európa-bajnokságai során először állhatott fel magyar versenyző a dobogóra.

Nyíltvízi úszás. A múlt heti bronzérmet hozó itáliai futam után 1.3 másodperc hiányzott olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristófnak az újabb harmadik helyhez a szardíniai Európa-kupafutamon.

Nagyjából mindenki úgy zárta az európai nyíltvízi úszó szezont Szardínián, ahogy annak idején májusban elkezdte a Lupa-tóban, az Európa-bajnokságon. Az olaszok medencés királya, Gregorio Paltrinieri győzött, a francia világbajnok Marc-Antoine Olivier is szerzett egy érmet, míg Rasovszky Kristóf ismét egy pár karcsapással maradt le a dobogóról.

Úszás. Az olimpia után a szezon kiemelt nemzetközi úszóeseménye a Fina-világkupasorozat, amelynek idei második állomása a Duna Arénában volt.

A szurkolók is visszatérhettek a Duna Arénába és feledhetetlen hangulatot varázsoltak, a magyar úszók pedig három nap alatt 13 éremmel (2 arany-, 6 ezüst-, 5 bronzérem) hálálták meg a lelkes biztatást.

Az érmeket Kós Hubert (1 arany, 1 ezüst, 1 bronz), Milák Kristóf (1 arany, 1 ezüst, 2 bronz), Szabó Szebasztián (1 ezüst, 2 bronz), Jakabos Zsuzsi (2 ezüst), a Szabó-Milák-Pádár-Jakabos váltó (1 ezüst) szállította. Klub színekben Békési Eszter, Holló Balázs és Kalmár Ákos 1-1 bronzot szállítottak.

A budapesti Úszó Világkupa pénteki döntői után hivatalosan is elbúcsúzott Cseh László, világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes legenda. A kivetítőkön megelevenedett a 35 éves klasszis sportpályafutása.

50m-es medencében olimpiákon 4 ezüst és 2 bronz, világbajnokságon 2 arany, 6 ezüst és 5 bronz, Európa-bajnokságon 14 arany, 4 ezüst és 5 bronzérmet szerzett. Ehhez még számos rövidpályás vb, Eb, Universiade illetve junior Európa-bajnoki arany is párosul.

Cseh Laci, utolsó edzője, Plagányi Zsolt indítása után ugrott vízbe és az első 25-öt Bernek Péterrel úszta pillangón, majd háton a Magyar Úszó Szövetség elnökével, Wladár Sándorral tempózott, ezt követően Kiss Miklóssal, a legelső úszóoktatójával teljesítette a mell résztávot, végül pedig a válogatott társai csatlakoztak hozzá egy utolsó, „örömúszós” gyorshosszra.

Cseh László búcsúztatásáról készült fényképalbumot a magyarock.hu Facebook-oldalán lehet megtekinteni.

Kézilabda. Elkezdődtek a kvalifikációs csoportmérkőzések a 2022. évi Montenegró/Makedónia/Szlovénia közös rendezésű Európa-bajnokságra.
A magyar válogatott Portugáliát itthon biztosan, Szlovákiát idegenben nehezebben győzte le. A csoport negyedik résztvevője Spanyolország.
A 2022. november 4-20. közötti Eb-n már ott van a címvédő Norvégia, továbbá a három rendező ország válogatottja. Hozzájuk csatlakozik a hat csoport első két helyezettje.
A jövő évi Európa-bajnokság győztese megszerzi a 2024. évi párizsi olimpiai indulás jogát is.

Eddigi magyar eredmények:
Magyarország-Portugália 34-24 (17-15),
Szlovákia-Magyarország 28-30 (14-13).

Kerékpár. A svájci Grenchenben rendezték a pályakerékpárosok Európa-bajnokságát.

Az olimpián is szereplő versenyszámok közül sprintben Szalontay Sándor 17., Lovassy Patrik Rómeó 22. helyen fejezte be a versenyt.
Madisonban a Lovassy Krisztián, Orosz Gergő páros nem fejezte be a versenyt.
A négy számot magába foglaló omniumban az országúti bajnok Filutás Viktor a 15. helyen zárt.
A pályakerékpáros idény október 20-án a világbajnoksággal folytatódik Roubaix-ban.

(Magyarock-összeállítás, fotó: UWW, MKSZ, Szabó Miklós, Senior Sailing European Championships)

#Heti összefoglaló