SZP6965 scaled
2022. 01. 26.

41 tételes, közel milliós értékű felszerelést kaptak a pekingi versenyzők

Az már több évtizedes hagyomány, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság bőséges ruházattal és felszereléssel látja el az olimpiára utazó delegáció tagjait, különösen a sportolókat. A pekingi téli játékokon résztvevő versenyzők közel egymillió forint értékű, több mint 40 tételes felszereléssel gazdagodtak, melyet a sportolók természetesen a játékok után is megtarthatnak.

Ahogy az a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapokmányában, az Olimpiai Chartában is szerepel, az olimpiai eseményeken résztvevő nemzeti csapatok egységes megjelenésének biztosítása az adott nemzeti olimpiai bizottság feladata és kizárólagos joga.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a minden igényt kielégítő, az adott ország éghajlatához és időjárásához alkalmazkodó bőséges termékkészlet az általános és szabadidős sportruházatot foglalja magában, a sportágspecifikus versenyruházatot nem. Így volt ez korábban is, elég, ha visszatekintünk az elmúlt évtized olimpiai eseményeire: Londonra, Szocsira, Rio de Janeiróra, Phjongcshangra és Tokióra, csakúgy, mint az ifjúsági ötkarikás eseményekre vagy az Európa Játékokra.

SZP6953
Fotó: Peter Szalmas

„Fontos, hogy a Magyar Olimpiai Csapat megjelenésében egységes, felismerhető és beazonosítható legyen a nemzetközi környezetben. Ez vonatkozik az eredményhirdetésekre, az ünnepségekre, az utazásra, a közösségi programokra egyaránt. Ezért az utazótáskától a hátizsákig, az edzőcipőtől, a bakancson, zoknin, pólókon keresztül a melegítőgarnitúrákig, az aláöltözetektől a különböző kabátokig a lehető legszélesebb ruházati palettát biztosítja a MOB a sportolók számára. A termékeken Hungary felirat vagy nemzeti címer, valamint a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos márkája, a Magyarock utal a hovatartozásunkra. Egyébként a feliratok, nemzeti azonosítók, egyéb emblémák megjelenítési formáját, méretét, beleértve még a gyártói márkajelzésekét is, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgynevezett 50-es szabálya – hivatalos nevén a Rule 50 – határozza meg. A sportágspecifikus, technikai versenyruházatot a korábbi gyakorlatnak megfelelően nem biztosítja a MOB – nem is tudnánk –, ezért abba, hogy ki, miben áll rajthoz, miben futja versenykörét, milyen márkájú a korcsolyája, síléce, sisakja, kesztyűje, nem szólunk bele” – foglalta össze Vékássy Bálint.

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára hozzátette, hogy a Pekingre biztosított adidas nemzeti kollekció darabjai már jól beváltak korábban, például a phjongcshangi téli olimpián, viszont újdonságot jelent a magyar csapat háza táján a prémiumkategóriás funkcionális téli ruházati cikkeiről ismert Helly Hansen, aminek extra meleg, merinói gyapjút tartalmazó aláöltözetei, vagy a négyféle különböző, minden időjárási viszontagsághoz igazodó kabát bizonyára jó szolgálatot tesz majd a versenyzőknek.

DSC06161 1

A pekingi téli olimpián debütál a Magyarock márkájú rövid fehér kabát, amely a nemzeti színeket idéző designelemeivel, hátán Hungary felirattal, és a Magyarock jellegzetes hajrázöldjében pompázó vidám kötött sapkával kiegészítve a nyitó- és záróünnepségen, valamint az eredményhirdetéseken biztosítja a csapat egységes megjelenését.

A felszerelés a ruházaton kívül tartalmaz számos kiegészítőt is, többek közt két kerekes utazóbőröndöt, egy hátizsákot, kulacsot, törölközőt, napszemüveget, papucsot, kesztyűt és persze az elengedhetetlen olimpiai csapatjelvényeket is.

Reméljük, a magyar sportolók nem csak jó szereplésükkel, hanem eleganciájukkal, öltözetükkel is kivívják mindenki elismerését.

A termékek részletes listája itt érhető el.

(Magyarock; fotó: Magyarock/Szalmás Péter; Baksa Norbert)