Back to top
Share

Legek legjei – átadták az Év Sportolója díjakat

MAGYAROCK 2022.01.07. 0 comments

64. alkalommal választották meg az év sportolóit. A 2021-es szavazás alkalmával 366 magyar sportújságíró adta le a voksát. Az egyes kategóriák győzteseit a Nemzeti Színházban megrendezett gálán hirdették ki.

 

A férfiaknál a háromszoros olimpiai bajnok kardozó Szilágyi Áron 2016 után már második alkalommal vehette át a trófeát. „Egy remek év volt 2021, számomra kifejezetten. Úgy látom az ünneplés mértékéből, hogy a magyar sportnak is. Hasonlóan szép, vagy még nagyszerűbb sikereket kívánok 2022-re is” – mondta a vastapssal ünnepelt Szilágyi Áron, aki a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) hagyományos év végi szavazásán hetedik lett.

Budapest, 2022. január 6.
Szilágyi Áron kardvívó (k) átveszi az Év Férfi Sportolója díjat Pézsa Tibor világ- és olimpiai bajnok kardvívótól (j) az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án.
MTI/Illyés Tibor

A nőknél az olimpián négyessel győztes, egyesben ezüstérmes kajakos Csipes Tamarát választották meg a 2021-es év sportolójának. Tamara is második alkalommal lett az év legjobbja, 2011-ben is ő kapta a legtöbb szavazatot a tollforgatóktól.

Csipes Tamara átveszi az Év Női Sportolója díjat Stephen Roche-tól, az 1987-es Giro győztesétől (k) és Eisenkrammer Károlytól, a Tour de Hongrie nemzetközi kerékpáros körverseny főszervezőjétől az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án.

Az év legjobbja hagyományos csapatsportokban a Bíró Attila által irányított, a tokiói játékokon a későbbi bajnok Egyesült Államok csapatát is legyőző, végül bronzérmes női vízilabda-válogatott lett

A női vízilabda-válogatott, az Év csapata az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án.

Az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a Kozák Danuta, Csipes, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összeállítású női kajaknégyes győzött.

Csipes Tamara (j), Kozák Danuta (b4), Kárász Anna (b3) és Bodonyi Dóra (b2), a női kajak négyes tagjai átveszik az Év Egyéni Sportágak Csapatversenye díjat Szabó Tündétől, sportért felelős államtitkártól (b5) és Szécsi Zoltán egykori válogatott vízilabdázótól (b) az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án.

Az edzők között Decsi András érdemelte ki a díjat, aki 2015 óta irányítja Szilágyi Áron felkészülését. A tokiói bronzérmes férfi kardválogatottnak is ő volt a mestere. A gálán a fogyatékos sportolókat is díjazták.  Az egyes kategóriák győztesei a kajakos Kiss Péter Pál és az úszó Pap Bianka, Tokió paralimpiai bajnokai. A csapatok versenyében a női kerekesszékes vívóválogatott lett az első.

Decsi András vívóedző (b) átveszi az Év Edzője díjat Berki Krisztián olimpiai bajnok tornásztól (j) és Csisztu Zsuzsától, a Magyar Sportújságírók Szövetségének alelnökétől (k) az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án.

Az újságírók voksolásánál az első helyért 3, a másodikért 2, a harmadikért 1 pont járt.

Az egyes kategóriák dobogósai:

Az év férfi sportolója: 1. Szilágyi Áron (vívó) 767 pont, 2. Milák Kristóf (úszó) 487, 3. Lőrincz Tamás (birkózó) 400.
Az év női sportolója: 1. Csipes Tamara (kajakozó) 742, 2. Kozák Danuta (kajakozó) 430, 3. Vas Kata Blanka (kerékpáros) 366.
Az év csapata (hagyományos csapatsportok): 1. női vízilabda-válogatott 607, 2. férfi vízilabda-válogatott 576, 3. férfi labdarúgó-válogatott 275.
Az év csapata (egyéni sportágak csapatversenye): 1. női kajak négyes (Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna, Kozák Danuta) 851, 2. férfi kardcsapat (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron) 468, 3. férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó (Burján Csaba, Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Varnyú Alex) 192.
Az év edzője: 1. Decsi András (vívás), 2. Selmeci Attila (úszás) 374, 3. Csipes Ferenc (kajak-kenu) 335.

Csoportkép az M4 Sport – Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2022. január 6-án.

(Magyarock/Balássy László, MTI; fotók: MTI; MSÚSZ/Szűcs Attila)

Shop