Back to top
Share

L’ ecsó – kard után fakanalat ragadott Szatmári András

MAGYAROCK 2020.11.05. 0 comments

Enni kell! – intett minket nagyanyánk gyerekként. Annak, aki pedig élsportra adja a fejét, még inkább elengedhetetlen a megfelelő kalóriabevitel, tudják ezt a #MagyarCsapat tagjai is. Rovatunkban olimpikonjaink receptfüzetébe pillantunk bele, elsőként világbajnok kardvívónk, Szatmári András ragadott fakanalat. Lássuk hát, mit esznek a #magyarock! 😉

A sokak által szeretett lecsót választottam számos kedvencem közül, egyrészt, mert gyorsan elkészíthető és még egészséges is (valamennyire). Nekem mindig a gyerekkoromat juttatja eszembe, amikor a nagymamám főzte nekünk bátyámmal a Balatonon, vagy a fóti nyaralónkban. Szokták mondani, „ahány ház, annyi szokás”, rengeteg elkészítési módja van, de mi a „tojásos” változatot főztük mindig is. Sokáig azt hittem, hogy a “mi lecsónk” a nagybetűs “LECSÓ”, de miután felnőttem kiderült, hogy ez nem biztos, hogy igaz. Volt szerencsém kipróbálni és huzamosabb ideig fogyasztani a sváb lecsót, ami tarhonyával és tükörtojással készül, utóbbit a tetejére ráütöd és nem kevered össze, hanem hagyod úgy, amíg megkeményedik. Mielőtt először megkóstoltam volna, azt gondoltam, rossz ízű lesz, de nagyon kellemes meglepetésként ért. Tudtam, hogy szeretem a hasam és sok mindent megeszek (ami hazai), de nem gondoltam volna, hogy a lecsó készítésében tudok majd engedni, pedig így lett. Ám most még is nagymamám receptjét osztanám meg veletek! ?

Hozzávalók:

  • 8 nagy tv paprika
  • 1 erős zöld paprika
  • 2 nagy paradicsom
  • 2 nagy vörös hagyma
  • Pici olaj
  • Pirospaprika
  • 3 tojás

Elkészítés:

A hagymát apróra vágom, és pici olajon megdinsztelem, majd lehúzom a lángról és hozzáadom a pirospaprikát és fél deci vizet, hogy ne kapja le. Összekeverem, után visszateszem a tűzre. A hámozott paradicsomot kockára vágom, majd rádobom a hagymára, megsózom. A paprikát kicsumázom, karikázom, ezt is rádobom. Fedő alatt megpuhítom kb. 10-15 perc alatt.

A tojásokat felverem sóval, és a lecsót nyakon öntöm vele. Jól összesütöm, és friss, puha kenyérrel tálalom.

(Nyitókép: pixabay, fotók: Szatmári András)